Povratak na pozornicu

Na pozornici Zajca sutra obnova velikog hita. Vraća se mjuzikl “Sunset Boulevard”

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Uz Leonoru Surian Popov i Damira Kedžu u rujanskim izvedbama nastupaju brojni riječki umjetnici



RIJEKA – Riječki HNK Ivana pl. Zajca, u okviru svoje predsezone pod nazivom »Glamur, požuda, skandal«, priprema i na pozornicu ponovo, nakon pet godina, postavlja svoj veliki hit, jednu od najgledanijih predstava posljednjeg desetljeća, mjuzikl »Sunset Boulevard« slavnog Andrewa Lloyda Webbera. U izvedbi udruženih snaga svih umjetničkih ansambala »Zajca«, Hrvatske i Talijanske drame te Opere i Baleta, u režiji Renate Carole Gatice i koreografiji Tihane Strmečki, a pod dirigentskim vodstvom maestra Matije Fortune, svečana obnova na programu je u srijedu, 25. rujna, a sljedeća izvedba u subotu, 28. rujna.


Od nastanka 1991. godine i prve izvedbe na londonskom West Endu 1993. godine, ovaj mjuzikl o najpoznatijem bulevaru u Hollywoodu stekao je golemu popularnost na Broadwayu i West Endu. U originalnoj londonskoj produkciji glavnu ulogu Norme Desmond igrala je Patti LuPone, a u brodvejskoj verziji proslavila holivudska glumica Glenn Close. U recentnim svjetskim produkcijama igraju je poznate pjevačice i glumice Sarah Brightman te nagradom Olivier nedavno ovjenčana Nicole Scherzinger. U riječkoj produkciji ovu veliku i kompleksnu ulogu tumači Leonora Surian Popov, već ovjenčana Nagradom hrvatskog glumišta. Scenski joj je partner, u ulozi Joea Gillisa, gost Damir Kedžo.


Mjuzikl »Sunset Boulevard«, glazbena adaptacija poznatog filma Billyja Wildera iz 1950. s Glorijom Swanson, odiše glamurom i dekadencijom, a evocirajući zlatno doba Hollywooda priča o izblijedjeloj slavi i neispunjenoj ambiciji.




Nakon što ju je Hollywood odbacio pojavom zvuka, legendarna zvijezda nijemog filma Norma Desmond, progonjena sjećanjima i snovima, žudi za svjetlima reflektora i povratkom na veliko platno. Skrivena u svojoj već sumornoj vili na Sunset Boulevardu, slučajno upoznaje zgodnog, mladog scenarista Joea Gillisa te povjeruje kako će joj upravo on pomoći ispuniti njezinu fantaziju o povratku pred filmske kamere. Međutim, njihov kasniji strastven i turbulentan odnos dovodi do neočekivanog i dramatičnog završetka.


Prema riječima redateljice Renate Carole Gatice, riječ je o mjuziklu visokokvalitetne dramske radnje koji nudi veliki raspon emocija i mogućnosti te postavlja i važna pitanja za one koji u njemu traže dublja značenja, a ne samo zabavu.


U scenografiji Dalibora Laginje i Paole Lugarić Benzia, kostimima Manuele Paladin Šabanović, svjetlu Dalibora Fugošića i oblikovanju zvuka Saše Predovana, riječka produkcija »Sunset Boulevarda« raskošan je, glamurozan i nostalgičan glazbeno-kazališno-plesni šou s oko čak 150 sudionika.


Uz Leonoru Surian Popov i Damira Kedžu, čije će uloge poslije u sezoni igrati i Jasna Bilušić te Matija Kačan, u rujanskim izvedbama nastupaju brojni riječki kazališni umjetnici. U ulozi Betty Schaefer je Elena Brumini, u ulozi Maxa von Mayerlinga Robert Kolar, u ulozi Artija Greena Marko Fortunato i Andrea Tich u alternaciji, a u ulozi Cecila B. DeMillea Aleksandar Cvjetković.