Unija teatara

Na Brijunima počinje RUTA, s najboljim predstavama od Ljubljane do Skopja

Ervin Pavleković

Prizor iz predstave "Tri milijuna minuta" / Foto press

Prizor iz predstave "Tri milijuna minuta" / Foto press



U petak 16. kolovoza na Brijunima, u sklopu Ulyssesove sezone, počinje RUTA, regionalna unija teatra, sa učešćem kazališta od Ljubljane do Skopja.


Prva predstava bit će D. Micmilliana “Diši/lungs/pluća” Dramskog teatra iz Skopja. Duncan Macmillan jedan je od najznačajnijih suvremenih britanskih književnika, čiji tekstovi preispituju probleme roditeljstva, klimatskih promjena te iscrpljivanja resursa našeg planeta.


Upravo o tome govori i njegov zanimljiv komad ‘Pluća’, u čijem je središtu pozornosti par obrazovanih i ekoloških osviještenih mladih ljudi.




Oni recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju.


No, također se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Tekst je napisan 2011. godine.


Na Malom Brijunu 19. kolovoza predstavu G. Boccaccija “Dekameron” izvest će Gradsko pozorište Podgorica u suradnji s Narodnim pozorištem Niš.


Predstava govori o želji čovjeka da bude slobodan, govori o osobnoj slobodi, da su pravo osobne slobode i izbora vrlo bitni i to je nešto za što bi se svaki čovjek trebao boriti.


Mestno gledališče ljubljansko izvest će 21. kolovoza predstavu J. Cabeza “Tri milijuna minuta”, redateljice Barbare Hieng, a Ulysses će u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR odigrati prošlogodišnju premijeru, Shakespearovog “Othella”.


Beogradsko dramsko pozorište dolazi s predstavom J. Hašeka “Švejk”, dok će Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odigrati predstavu B. Brechta “Malograđanska svadba” u režiji Paola Magellija.