Predstava "Lažljivica"

Legendarna Seka Sablić ove jeseni gostuje u Rijeci

Kim Cuculić

Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović u "Lažljivici" / Foto Boško Đorđević

Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović u "Lažljivici" / Foto Boško Đorđević

Predstava "Lažljivica" dolazi 30. rujna u HKD na Sušaku



Legendarne glumice Jelisavetu Seku Sablić i Goricu Popović riječki će ljubitelji kazališta imati prilike gledati 30. rujna u HKD-u na Sušaku u predstavi »Lažljivica« beogradskog Ateljea 212.


»Lažljivica« je urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosijecima čiji je autor Nikolaj Koljada, dok režiju predstave potpisuje Stefan Sablić.


Predstava je to koju publika uvijek isprati ovacijama, a za junakinje ima dvije starije žene koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne povijesti i nepotrebnih relikvija.




Jelisaveta Seka Sablić (kao Serafima Margaritovna) i Gorica Popović (kao Margarita Serafimovna) maestralno uvode u ovaj neobičan, ali otriježnjujući svijet emocija.


Kroz prizmu dvaju likova dana je slika društva koje je neosviješteno i gdje milijuni ljudi biraju vjerovati u laž, društvo koje je ogrezlo u korupciji, gdje je nepravda ozakonjena, a štite je moćnici i tajkuni.


Muzej u kojem ih nalazimo zapravo je muzej laži koje živimo, zabluda u koje vjerujemo, prošlosti koja više ne postoji.


I premda su na prvi pogled Serafima i Margarita sasvim različite, jedna u sebi nosi pobunu i neutaživu glad za osvetom, a druga je pomirena sa sistemom u kojem živi i ne želi od njega odustati.


Te dvije antijunakinje zapravo se susreću u svojoj usamljenosti i dubinskoj ogorčenosti, u nesnalaženju pred vremenom koje nezaustavljivo prolazi i svijetom koji se mijenja na gore.


One se svađaju, sumnjaju, negiraju i sjećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost tvrdnji i postojanja svake od njih.