Ljetni festival smijeha-ha

Komedija sudara mentaliteta – finskog i mediteranskog. Održana premijera predstave “Ruksakom po Hrvatskoj”

Kim Cuculić

Foto Ri Teatar

Foto Ri Teatar

Glavni likovi su mladi Finci, koji su od europske tvrtke za koju rade dobili zadatak da u svrhu pisanja bloga obiđu Jadran – od juga prema sjeveru



RIJEKA – Šesti ljetni festival smijeha-ha Kalvarija pod zvijezdama nastavio se premijerom predstave »Ruksakom po Hrvatskoj« autora teksta Donata Jurkovića i u režiji Bojana Lakoša. Riječ je o ljetnoj komediji koja publiku vodi na neobično turističko putovanje Hrvatskom. Ovoga puta glavni su likovi mladi Finci, koji su od europske tvrtke za koju rade dobili zadatak da u svrhu pisanja bloga obiđu Jadran – od juga prema sjeveru. Finske blogere mladenački razigrano tumače Vid Vicić i Korina Lukanović, koji utjelovljuju protagoniste ove komične, rekli bismo »predstave ceste« koja će u nizu komičnih scena i situacija finski mentalitet i običaje suočiti s onim hrvatskim. Predstava počinje na finskom jeziku, slijetanjem mladih Finaca u zračnu luku u Dubrovniku, no kako bi ih hrvatska publika razumjela oni u nastavku izvedbe govore hrvatskim jezikom, no zamišljamo da je to i dalje finski.


Već u Dubrovniku blogeri će naići na neke od tipičnih likova s juga Hrvatske – na ne baš ljubaznu konobaricu koja im umjesto finskih bobica nudi lozovaču, a potom se susreću i s uličnim prodavačem koji im za velike novce prodaje navodne suvenire sa snimanja serije »Game of Thrones«, a uspjet će ih dobro »oguliti« i na druge načine. Uz Vida Vicića i Korinu Lukanović niz komičnih uloga u predstavi su ostvarili Jasna Jeličić i Antonio Gizdulić. U brzim transformacijama u različite likove odlična je Jasna Jeličić, koja, između ostalog, tumači mještanku Brača sklonu kapljici, divlju bajkericu u Splitu, bijesnu blagajnicu koja će ukrasti novce gazdi, zatim baku na Pagu koja halucinira da su finski blogeri njezini unuci, a na kraju i voditeljicu kluba za svingere. Smisao za komično pokazao je i Antonio Gizdulić kao prodavač suvenira, istražni policajac u zatvoru u Benkovcu, kao načelnik na Braču, »izvanzemaljac« u Paškom trokutu ili kao biće iz narodne predaje koje je vidljivo samo mladim Fincima.


Predstava je napravljena vrlo minimalistički, »siromašno«, s nacrtanim detaljem kamenog zida na kojemu se izmjenuju oznake s mjestima zbivanja – Dubrovnik, Brač, Skradin, Benkovac, Pag, Senj, Pula… Premda su u početku mislili da će im blogerski zadatak biti ugodan i lagan, na svojem putovanju jadranskom obalom i otocima mladić i djevojka iz Finske suočit će se sa samim problemima – naći će se zarobljeni u apartmanu stare babe na Pagu, skoro će ih oteti luda bajkerica, naći će se u mjesnoj trgovini usred pljačke i nakon toga u pritvoru pod lažnom optužbom. Uvjerit će se i kako na našim otocima vladaju lokalni šerifi… Nakon svih peripetija dogodit će se i neočekivani rasplet, koji nećemo otkrivati. Otkrit ćemo samo to da će Finci u susretu s mediteranskim mentalitetom postati nešto opušteniji i da će im se u konačnici život u Hrvatskoj svidjeti.