HNK Zagreb

Iva Hraste-Sočo u žiriju International Opera Awards

Portal Novi list, Hina

Foto Sanjin Strukic / Pixsell

Foto Sanjin Strukic / Pixsell



Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Hraste-Sočo bila je članica žirija prestižne nagrade International Opera Awards za 2024., priopćio je u četvrtak HNK.


Međunarodne godišnje nagrade dodijeljene su u srijedu u Bavarskoj državnoj operi (Prinzregententheater) u Münchenu u suradnji sa časopisom “Opera Magazine”.


Nagrade potiču izvrsnost operne umjetnosti diljem svijeta, a ciljevi su podići status opere kao umjetničke forme, prepoznati i nagraditi uspjeh u operi te prikupiti stipendijska sredstva za ambiciozne i nadolazeće talente iz cijeloga svijeta.




“Izuzetna mi je čast biti izabrana za članicu žirija ovako ugledne nagrade koja slavi najbolje operne umjetnike i organizacije diljem svijeta.


Veselim se prilici da s kolegama iz cijelog svijeta prepoznajem i nagrađujem iznimne talente i umjetnike koji oblikuju budućnost operne umjetnosti, kao što su, ove godine nagrađeni, između ostalih, pjevači Lisette Oropesa i Benjamin Bernheim ili dirigentica Simone Young”, rekla je Hraste-Sočo.


Žiriranje su provodila 63 europska i svjetska profesionalca iz struke na čelu s urednikom časopisa “Opera Magazine” Johnom Allisonom.


Članstvom intendantice u ovom žiriju nastavlja se i učvršćivanje međunarodnih veza zagrebačkog HNK-a s ciljem što boljeg pozicioniranja hrvatskog središnjeg nacionalnog kazališta na europskoj i svjetskoj kulturnoj mapi, ističe se u priopćenju.


Hraste-Sočo je, osim spomenute funkcije, i članica upravnog odbora Opera Europe, najveće europske organizacije opernih kuća te žirija FEDORA Prizes Biennale 2025 koji organizira europsko udruženje filantropa opere i baleta FEDORA.