Novi ciklus

Inkluzivna pretplata važna je novost u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Pet predstava bit će prilagođeno osobama s invaliditetom

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević



RIJEKA – Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca s početkom nove kazališne sezone 2024./2025. uvodi novu praksu uključivanja osoba s invaliditetom kao publike i sugovornika. Pripremljen je ciklus od pet predstava koje će biti izvedene s prilagodbama kako bi bile pristupačne i osobama s invaliditetom.


Izvedbe odabranih predstava pratit će audiodeskripcija za slijepe i slabovidne osobe, inkluzivni titlovi te prevoditelji na hrvatski znakovni jezik za gluhe i nagluhe osobe. Nakon svake izvedbe bit će održan i razgovor s glumačkom i autorskom ekipom predstave uz sudjelovanje publike, prije svega članova udruga i pojedinaca s invaliditetom, ali i širom publikom.


Korisnici inkluzivne pretplate bit će članovi udruga osoba s invaliditetom iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i pojedinci koji posjeduju odgovarajući dokument o statusu osobe s invaliditetom. Pretplata na ciklus predstava s prilagodbama besplatna je za osobe s invaliditetom. Uvođenjem inkluzivne pretplate riječko je Kazalište prvo kazalište koje osigurava pristupačnost jednog cijelog sezonskog dramsko-glazbeno-plesnog ciklus predstava osobama s invaliditetom, koje i inače u riječkom HNK-u već niz godina imaju osigurane besplatne ulaznice i mnogi od njih su stalna publika.




Riječki HNK poziva udruge osoba s invaliditetom s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i pojedince osobe s invaliditetom da se upišu kao korisnici ove pretplate, ne samo kako bi dolazili u kazalište, već kako bi se zajednički realizirali i neki daljnji koraci prema inkluzivnijem kazalištu i inkluzivnijem društvu. Za realizaciju ovog inkluzivnog ciklusa potrebno je osigurati stručne suradnike i pokriti troškove prilagodbi, pa iz »Zajca« pozivaju i zainteresirane pravne subjekte da se sponzorski uključe i podrže ovu novu praksu.


U realizaciji inkluzivne dramske predstave »Glorija«, kao i u pripremi inkluzivne kazališne pretplate, uvelike su pomogle članice i članovi kolektiva Kultura svima i udruge Filmaktiv koji rade na edukaciji i implementaciji inkluzivnih praksi u Rijeci.