Kazališna sezona 2024./2025.

HNK Zagreb sprema bogatu kazališnu sezonu. U pripremi je jedanaest opernih, dramskih i baletnih premijera

Olga Monika Menčik

Foto Robin Pretković

Foto Robin Pretković

Nova sezona je i početak mandata nove ravnateljice Drame Tene Štivičić, koja će sezonu obogatiti izborom suvremenoga dramskog teksta kao četvrtog premijernog naslova u sezoni



ZAGREB – Na predstavljanju nove sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu poručeno je kako će repertoar za 2024./2025. biti raznovrstan – od velikih dramskih ansambl-predstava, hrvatskih i kanonskih naslova svjetske operne umjetnosti, ali i predstava za djecu, do baletnih predstava sa svjetskim zvijezdama te klasičnih, neoklasičnih i baleta suvremenog izričaja. Nova sezona je i početak mandata nove ravnateljice Drame Tene Štivičić, koja će sezonu obogatiti izborom suvremenoga dramskog teksta kao četvrtog premijernog naslova u sezoni.


– Dramsku sezonu otvorit ćemo predstavom »Kralj Gordogan« Radovana Ivšića, u režiji Renea Medvešeka, redatelja čiji autorski potpis naši gledatelji već dobro poznaju. »Kralj Gordogan« Ivšićev je magnum opus, djelo monstruoznih asocijacija, iznimne poetske i političke snage koje vjerno prikazuje svu okrutnost moći. Iduća premijera bit će velika ansambl predstava prema romanu »Zastave« Miroslava Krleže, koju će postaviti redatelj Ivan Planinić, a adaptaciju zajedno s redateljem Mirna Rustemović i Dubravko Mihanović. Nakon deset godina u HNK-u u Zagrebu se vraća i Jernej Lorenci u čijoj ćemo režiji gledati klasik Dostojevskog »Zločin i kaznu«, čiju adaptaciju radi s dramaturgom Dinom Pešutom, rekla je Tena Štivičić.


Opera


Intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo napomenula je kako se nastavlja i međunarodna suradnja sudjelovanjem u međunarodnim organizacijama.




– Ova 164. sezona koja je pred nama prikazat će, uz reprizne uspješnice u drami, operi i baletu, 11 premijernih naslova koji su osmišljeni sukladno zadanoj misiji HNK-a u Zagrebu, balansirajući između klasičnih i suvremenih te hrvatskih i svjetskih naslova u sve tri umjetničke cjeline, rekla je Hraste Sočo.


Foto Mara Bratoš


Nastavlja se i s novim izvedbenim eksperimentima, a planiraju i diskurzivne projekte u sklopu projekta »STAGES«, kao i kazališni laboratorij u kojemu će se omogućiti autorima da razvijaju nove projekte, propituju i istražuju ideje uz produkcijsku i umjetničku podršku HNK-a u Zagrebu.


Opera, pored najuspješnijih izdanja iz proteklih sezona, priprema tri premijerna naslova – Paraćevu »Juditu«, Massenetova »Werthera« i Dvorakovu »Rusalku«.


– U rujnu nas očekuje drugo izdanje Zagrebačkoga opernog festivala na kojem će svoje najuspješnije produkcije prikazati pet europskih kazališta. Nastavljamo i s koncertnim programima u kazališnom foajeu te s izvedbama u Galeriji Klovićevi dvori, a oni najmlađi moći će uživati u novom premijernom opernom naslovu za djecu – »Gita i skriveni svijet«. Drago mi je i što nastavljamo kontinuitet stipendiranja mladih opernih umjetnika, poručila je ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig.


Balet


Nova baletna sezona započet će baletnim gala koncertom Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju, a ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini najavio je povratak publici omiljenoga koreografa Edwarda Cluga koji će, nakon velikog uspjeha baleta »Peer Gynt«, postaviti balet »Petruška« Igora Stravinskog u potpuno novoj produkciji.


– Uz »Petrušku«, izvest će se i »Žar-ptica« Maše Kolar, hrvatske koreografkinje i ravnateljice Baleta u Rijeci. U travnju planiramo poseban projekt s Muzičkim Biennaleom, večer u kojoj će tri različita skladatelja povezana s tri različita koreografa predstaviti svoje koreografije. Eksperimentalan i inovativan projekt u kojem su koreografi, koje je odabrao HNK u Zagrebu, te skladatelji koje je odabrao Muzički Biennale Zagreb, dobili temu »Prekinute veze« na koju moraju usporediti i kombinirati glazbu i ples kroz stimulativni kreativni proces. I Balet HNK-a, osnivanjem Baletnog studija, dodatno će pojačati skrb za mlade hrvatske plesače kako bi se ojačao hrvatski baletni korpus u našem ansamblu, rekao je Volpini.


Tijekom sezone reprizno će se igrati »Hamlet« Lea Mujića, »Peer Gynt« Edwarda Cluga, Večer dvaju koreografa McGregora/Volpinija, balet »Giselle« Josea Martineza te popularni »Orašar« Vladimira Malakhova.