Nakon pauze

Festival svjetskog kazališta najesen se vraća u zagrebačka kazališta

Olga Monika Menčik

Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč / Foto Festival svjetskog kazališta

Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč / Foto Festival svjetskog kazališta

Očekuju nas četiri predstave različitih poetika i žanrova



Festival svjetskog kazališta najesen se vraća u zagrebačka kazališta, nakon godinu dana pauze. Premda su neko vrijeme mislili da festivala možda neće ni biti, program unatoč smanjenim sredstvima donosi predstave visoke umjetničke razine, najavili su umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan.


Vrgoč je podsjetila kako je festival počeo 2003. godine, a ideja je bila da nakon ratnih devedesetih godina hrvatskom kazališnom i kulturnom krugu, izoliranom od ostatka Europe, pokažu što se to događalo u svijetu.


– Do sada smo u Zagreb doveli doista sva velika imena europskog i svjetskog teatra, poput Petera Brooka, Eimuntasa Nekrošiusa, Pjotra Fomenka, Roberta Lepagea, Thomasa Ostermeiera, Ivoa van Hovea, Katie Mitchell… Pozicionirali smo hrvatsko kazalište i kulturu na karti važnih događanja europskih događanja, europskog teatra i kulture, rekla je Dubravka Vrgoč.


Trendovi svjetskog teatra




Ponovila je kako su izdržali mnoge izazove u ove 22 godine, te da im je sudbina nakon što su otišli iz HNK-a postala neizvjesna. Festival donosi četiri predstave različitih stilova, poetika i žanrova, te svaka nudi uvid u specifične trendove svjetskog teatra.


Program će biti izvođen u Zagrebačkom kazalištu mladih, KUC-u Travno i Dramskom kazalištu »Gavella«.


U ZKM-u će 11. rujna festival otvoriti Marina Otero, jedna od najznačajnijih autorica argentinskog i španjolskog teatra, predstavom »Fuck me« koja je i feministički manifest, a kojim umjesto vlastitog tijela na pozornicu dovodi plesače i stavlja ih u poziciju da rekonstruiraju njezin život.


»Medejina djeca« švicarskog redatelja Mila Raoa, čija su djela već dobro poznata zagrebačkoj publici, igra 28. rujna u CK-u Travno, a nadovezuje se na njegovo prethodno djelo »Pet lakih komada«, jer i u njoj nastupaju djeca.


– Rekonstruiraju Euripidovu tragediju, postavljajući pitanja koja su nam važna, pogotovo kada dolaze od djece u predtinejdžerskom razdoblju, o odnosu s roditeljima i vanjskim svijetom, ali uz dokumentarni element iz suvremene belgijske povijesti, osvrnuo se Ivica Buljan.


“Solo” i “Macbeth”


Prvog listopada u »Gavelli« će se odigrati predstava »Solo« Nine Rajić Kranjac, za koju Buljan navodi kako je jedna od najblistavijih pojava u regionalnom kazalištu.


– U ovoj predstavi ispituje svoj život, dvostruku etničku pripadnost i kulturološku širinu, razloge za svoj ulazak u kazalište i koliko je danas uopće moguće raditi ono što se zove novi teatar, kazao je Buljan.


Posljednja će biti odigrana predstava »Macbeth« u režiji Nizozemca Johana Simonsa, 4. listopada u ZKM-u.


– To najkrvoločnije Shakespeareovo djelo pretvorio je u komediju suvremenog doba sa svime što se događa na političkoj sceni u svijetu, među kojima je i nedavni atentat u SAD-u, rekao je Buljan i dodao kako će u predstavi glumiti i njemačka glumica hrvatskog podrijetla Marina Galić, kojoj će to biti prvi nastup u Hrvatskoj.


Festival će se održati uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture, a ulaznice se od danas mogu kupiti na Tisku ili putem portala Corevent.