Prestižno priznanje

Četiri nagrade Kazalištu lutaka Rijeka na festivalu u Mostaru

Kim Cuculić

GKLRI

GKLRI

Osim glavne nagrade, predstava »Oh La La« osvojila je i dodatne nagrade u ključnim kategorijama



RIJEKA – Na upravo završenom četvrtom Međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti – FLUM 2024, održanom u Mostaru, predstava »Oh La La« u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti Ljubljana i Kolektiva Ma-Thea Centra za dječju kreativnost iz Tinqueuxa, redateljice Mateje Bizjak Petit, trijumfirala je nizom prestižnih nagrada.


Stručni žiri festivala, u sastavu David Zuazola (predsjednik), Jelena Stojanović Patrnogić i Ronald Panza, dodijelio je Grand Prix festivala Zlatni svitac predstavi »Oh La La«. U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo poetičnost izraza svakog segmenta predstave i ljepotu jednostavnih stvari koje bude najljepše emocije u magičnom prostoru igre.


Osim glavne nagrade, predstava »Oh La La« osvojila je i dodatne nagrade u ključnim kategorijama. Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Mateji Bizjak Petit za njezin sofisticirani redateljski pristup. Žiri je pohvalio način na koji predstava vodi publiku kroz putovanje ispunjeno delikatnim osjećajima i posebnim ritmom. Nagrada za najbolju dramaturgiju također je pripala Mateji Bizjak Petit, uz obrazloženje da je predstava hrabro stvorila avangardno kazalište za najmlađe, poetično ukazujući na neophodnost razumijevanja dječjih misli i osjećaja. Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Petri Šarac za njezinu ulogu u predstavi »Oh La La«. Prema ocjeni žirija, njezina vješta izvedba dodatno je obogatila predstavu i pojačala cjelokupan umjetnički dojam.




Ove nagrade predstavljaju veliko priznanje za kreativni tim i glumačku ekipu predstave »Oh La La«, ali i za Gradsko kazalište lutaka Rijeka, koje nastavlja s uspjesima na međunarodnoj lutkarskoj sceni.


»Oh La La« predstava je iznikla na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. Predstava je to koja nam omogućava da steknemo dojam »što je na umu« maloj i ono malo starijoj djeci. U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista. Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajedničko jedno što ih spaja: igra. Bernard Friot i Hervé Tullet, obojica vrlo poznati umjetnici, zastupaju ideju da je igra ključna za razvoj djece, u čemu je mašta presudan element. A kazalište lutaka savršeno je mjesto za igru.