Fotoklub Color

U Pasažu otvorena izložba “Boja i pokret” poznatog riječkog fotografa Željka Jerneića

Valentina Botica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – U sklopu godišnjeg programa Galerije Pasaž Fotokluba Color, otvorena je izložba poznatog riječkog fotografa Željka Jerneića pod nazivom »Boja i pokret – Colore e movimento«.


Izložbu karakterizira radikalna promjena stila – odmakom od uobičajene dokumentarističke fotografije, ovom izložbom dominiraju duge ekspozicije i naglašene komplementarne boje. Većinu fotografija Jerneić je izvadio iz arhive – snimljene za njegov gušt, sada su dočekale da ih publika također vidi, ali i dobro primi. »Znao sam da će se ljudima ili svidjeti ili će im biti bezveze. Ali svugdje je dobro prošlo, stvar je ipak u oku promatrača. Ako su u stanju to pročitati, onda ja dobivam prolaznu ocjenu«, zadovoljan je Jerneić. Na fotografijama koje prikazuju, kako kaže ime, boju i pokret, pronaći se može balerine, zvončare, Korzo. Na nekima kamera bilježi pokret, a prilikom stvaranja nekih, kamera je bila ta koja se kreće. Neke su fotografije snimljene u vožnji te se na njima kreće sve.


Što za Jerneića znači pokret kojem se okrenuo? »Zapravo nije do pokreta, nego efekt koji se želi njime postići. A pokret je u tom slučaju nužnost«, objasnio je. »Znao sam kakav efekt mogu dobiti, a za to mi je bila potrebna kamera u pokretu. Svaka je fotografija na neki način slučajnost, ali ipak tu mora biti tehnika koja njome upravlja. Puno tu ima slučajnosti, ali čovjek mora znati od čega kreće«, dodao je poznati fotograf.




Jerneić iza sebe ima desetak samostalnih izložbi tematski orijentiranih na vedute liburnijskog kraja i tradicionalne običaje liburnijskog zaleđa. Izlagao je na brojnim međunarodnim skupnim izložbama te osvojio više nagrada i priznanja. Profesionalno se bavi fotografijom od 1990. godine.