Izložbeni projekt

U Palaču šećera stiže izložba “Klimt i Daleki istok”. Donosi dio slikarove osobne kolekcije iz Beča

Kim Cuculić



RIJEKA – Izložba »Klimt i Daleki istok – Nepoznati Klimt i utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti« otvara se 20. lipnja u Palači šećera u 19 sati. Ova izložba u Muzeju grada Rijeke nastavak je programa započetog 2021. godine otvorenjem izložbe »Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza« u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.


Nakon gostovanja u Zagrebu u Galeriji Klovićevi dvori 2022. godine, slijedi nastavak programa s održavanjem periodičnih izložbi objedinjenih konceptom nepoznatog Klimta, odnosno temama koje su ostale manje poznate u javnosti i istražene među strukom, a u kontekstu toga svjetski poznatog umjetnika čija djela postižu milijunske iznose na svjetskim aukcijama. Od prvotnoga postava iz 2021. godine do danas, u sklopu stalnoga postava u Palači šećera, zadržane su originalne slike, odnosno tempere na platnu velikih dimenzija, koje su 1885. godine za riječko kazalište Ivana pl. Zajca (tada Teatra Comunale) izradila trojica umjetnika: Gustav Klimt, mlađi brat Ernst Klimt i Franz Matsch.


Na izložbi čiji je podnaslov »Nepoznati Klimt i utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti« izlaže se dio slikarove osobne kolekcije predmeta s Dalekog istoka i iz afričkih država koji se danas čuvaju u Leopold museumu u Beču. Klimtova fascinacija kineskom ikonografijom, japonizmom i afričkim običajima dekoriranja uporabnih predmeta i tekstila značajno je utjecala na njegovu karijeru i nastanak najpoznatijih djela iz njegova zlatnoga razdoblja, što je obilježje vidljivo sve do kraja karijere.




Nesvakidašnja prilika da se zaviri u intimnu kolekciju suvenira slavnoga Gustava Klimta posjetiteljima se pruža do 10. studenoga 2024. godine.