Retrospektiva

U krčkoj Galeriji Decumanus predstavljen crtački opus autorice Diane Sokolić

Kim Cuculić



KRK – Retrospektivom crteža pod nazivom »Reminiscencije« autorice Diane Sokolić u krčkoj Galeriji Decumanus nastavljeno je jubilarno, deseto izdanje izložbenog projekta »LINK IN ART« tijekom kojeg se na temu »Izvan okvira«, već prethodno predstavila Emanuela Santini (»Dokument crteža«), s time da će ovu trodijelnu izložbenu cjelinu zaokružiti postav Franka Tončinića (»Starohrvatska božanstva«). Izloženi projekt »LINK IN ART« donosi Centar za kulturu Grada Krka. Kustoski zadatak ovom je prigodom povjeren prof. Luisi Ritoša, ujedno i autorici recenzije publicirane u katalogu kojim su objedinjena sva tri izložbena poglavlja.


– Diana Sokolić poziva nas na putovanje kroz likovni opus koji obuhvaća razdoblje od dvadeset godina. Potreba za revalorizacijom ovih radova je opravdana, jer je riječ o izuzetno vrijednim, modernim i intrigantnim djelima koja su često bila nagrađivana, ali rijetko izlagana. Sekvence nagih tijela žene i muškarca obrađuje u apstraktno-kubističkoj maniri. Kubizam koristi simultane prikaze različitih vizura objekta ili subjekta kako bi stvorio višedimenzionalnu percepciju prostora, slično Dianinim kreativnim rješenjima. Radove možemo podijeliti u tri faze, odnosno tri stvaralačke i vremenski zasebno obrađene cjeline. U prvoj, najranijoj fazi u skupini radova pod nazivom »Oslobađanje« (1983. – 1986.) prikazuju se tijela zatvorena rešetkom, koja se pokušavaju osloboditi, također u toj fazi nalazimo radove iz ciklusa »Privatna istraga I i II« (1988. – 1990.). Motiv je izrađen ugljenom na papiru i još uvijek vidimo realistično obrađene dijelove tijela. Ovi crteži nose snažnu simboliku, komuniciraju osjećaj zarobljenosti i ograničenja unutar ljudskog tijela, uma i društva. To su prva umjetnička djela koja radi nakon završene Akademije likovnih umjetnosti i obilježena su žudnjom za istraživanjem.


U drugoj fazi uvodi se boja; koristeći tehniku suhog pastela Diana čvrstim i odlučnim potezima kreira plohe intenzivne fluorescentne palete od hladne plave, ljubičaste, do tople ružičaste, narančaste i žute. U trećoj fazi aktovi prelaze doslovno u naš prostor, prvo na zidu, izlazeći iz okvira slike, zatim postajući trodimenzionalne instalacije u galeriji…, osvrnula se Ritoša.




Izložba je otvorena do 1. kolovoza.