Promišljanje o tijeku vremena

U Galeriji Toš u Puntu danas se otvara samostalna izložba Vedrana Ružića

Kim Cuculić



PUNAT – Samostalna izložba Vedrana Ružića bit će otvorena u srijedu, 26. lipnja, u 20.30 u Galeriji Toš u Puntu. Kako navodi Jasna Rodin, izložba je rezultat promišljanja o nezaustavljivom tijeku vremena, o prolaznosti i relativnosti njegova značenja i trenutka.


»Kroz sekvence izdvojene realnosti umjetnik se referira na potrošačko društvo i njegove navike. Likovno zanimljiv, provokativan i maštovit, potaknut je predmetima putem kojih nas osvješćuje o lažnim, iskrivljenim i nametnutim vrijednostima. Njegov jednostavan, duhovit, ponekad sarkastičan i opušteni izraz ističe ovisnost o biti samih stvari te podražava zbilju, ističe banalnosti pretvarajući nevažne pojedinosti u umjetničke motive. Izdvojeni iz ambijenta i predočeni na platnu ili pretvoreni u keramičke objekte, njihova vrijednost raste pri čemu dobivaju na važnosti. Oblikovani linijom postaju centar razmišljanja i interesa. Bilježenjem sitnica iz naših dnevnih rituala i obaveza autor dokumentira stvarnost. Čest izostanak kolorita pojačava taj dojam pa u radovima sagledavamo intimnost dnevnika i izravnost skice. Izravno zapisivanje misli i iskazivanje stava očituju se u brzini rada, u kratkim i laganim potezima ruke koji su još jedan od načina svjedočenja određenog perioda. Kreativna transformacija naše stvarnosti igra je kroz koju on istražuje, ispituje razloge, čudi se i progovara. U radu ne nedostaje likovnoga umijeća, one začudne iskre stvaralaštva koja i tim svakodnevnim predmetima: opušcima, tabletama, računima… daje dozu umjetničke uzvišenosti i suptilne znakovitosti. Njegov prostor bijela je podloga platna, na njoj se razvijaju opartističke sekvence ponavljanjem jednog te istog segmenta«, osvrnula se Rodin.


Vedran Ružić (Rijeka, 1986.) vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas gitara). Pohađao je Jazz konzervatorij u Klagenfurtu, a diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer slikarstvo. Iza sebe ima četrdesetak samostalnih te petnaestak zajedničkih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednjih godina fokusirao se na multimedijski pristup umjetnosti.