Fotografija

U Galeriji Principij otvorena izložba Normandija Žarka Vijatovića

Kim Cuculić



RIJEKA – Izložba pod nazivom »Normandija« Žarka Vijatovića otvorena je u Galeriji Principij. Kustosica izložbe je Leila Topić, muzejska savjetnica MSU-a Zagreb, koja je u povodu izložbe istaknula:


»Žarko Vijatović, izazvan specifičnim osjetilnim pamćenjem koje priziva naslikane normandijske pejzaže, fotografira trenutke vlastitih sretnih osamljenosti koje upisuje u slikarsku memoriju Normandije. Pritom dragocjena značajka ovakvog pristupa jest inzistiranje na aktivnom promatraču u proizvodnji značenja… No, što je zapravo osobno u Vijatovićevom normandijskom ciklusu? Prvenstveno je posrijedi Vijatovićeva privrženost geometrijskoj kompoziciji fotografija koja je konstitutivni element gotovo svih predstavljenih radova. Promatramo široki horizont prema kome streme okomiti zidovi zgrada, uličnih svjetiljki ili linija gdje se more spaja s kopnom… Geometrijska kompozicija, okomice i vertikale, kao i pažljivi odabir suvremenih motiva koji nastanjuju Vijatovićeve prizore, učestalo zamućuju geografski i povijesnoumjetnički imaginarij Normandije…«


Žarko Vijatović rođen je 1952. u Washingtonu. Završio je zagrebački ALU, slikarski smjer, ali od 1987. godine se intenzivno bavi fotografijom. Živi i radi u Parizu. Član je Maison des Artistes francuske udruge umjetnika od 1994. godine. U svojim umjetničkim istraživanjima Žarko Vijatović u početku radi u slikarskim medijima, a zatim postupno uključuje fotografiju kao sredstvo izražavanja. Priredio je niz samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i Francuskoj.