Nakon stanke

U Galeriji Filodrammatica se otvara izložba talijanskog kolektiva IOCOSE

Ervin Pavleković

Foto Drugo more

Foto Drugo more

Narativ koji propituje kolonizaciju svemira



Nakon ljetne stanke Galerija Filodrammatica udruge Drugo more nastavlja rad s izložbom »Splav koja pluta svemirom« talijanskog umjetničkog kolektiva IOCOSE, koja se otvara u četvrtak, 29. kolovoza, u 19 sati.


S ciljem istraživanja načina na koji se priče o budućnosti tehnologije odražavaju na našu svakodnevicu, talijanski kolektiv IOCOSE osnovan je 2006. godine, a kroz poetsko i nadrealno čitanje mitova o napretku grupa pronalazi nova tumačenja imaginarnih svjetova, ikonografije i retorike poznatih predvodnika tehnološkog razvoja.


Na izložbi »Splav koja pluta svemirom« IOCOSE okuplja neke od svojih najnovijih radova koji istražuju NewSpace, pojam koji istovremeno označava industrijsku granu i ideološki pokret nastao u Silicijskoj dolini.




Usmjeren na istraživanje i kolonizaciju svemira, NewSpace uključuje poznate tvrtke, kao što su SpaceX Elona Muska i Blue Origin Jeffa Bezosa, kao i brojne start-upove i investicijske fondove koji ulažu u gospodarski rast ovog sektora.


Među strategijama koje glavni protagonisti ovog pokreta koriste u komunikaciji s javnošću, umjetnici su prepoznali sklonost gestikulaciji i pokazivanju na nevidljive planete, pozivajući publiku na zamišljanje (još nevidljive) budućnosti čovječanstva. Izložba uključuje radove »Pokazivanje na novi planet« (2020.), »Slobodni od povijesti« (2021.) te prostornu instalaciju »Šuplji zbor« (2021.) u formi geodetske kupole – arhitektonske strukture koja je omiljeni motiv u zamišljanju kolonizacije svemira.


Djela kolektiva su predstavljena u časopisima i publikacijama kao što su Wired, The Creators Project, Flash Art, Neural, Liberation, Der Spiegel i El Pais, a izlagali su i u mnogim međunarodnim institucijama.


Nakon otvorenja, izložbu će biti moguće razgledati do 19. rujna, od ponedjeljka do petka od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 17 do 20 sati uz slobodan ulaz.