Najava

U Galeriji Eugen K u Brseču otvara se izložba “Blago pod površinom Kvarnera”

Davor Mandić



BRSEČ – Izložba »Blago pod površinom Kvarnera: mekušci u kvarnerskom podmorju« autorice Milvane Arko-Pijevac, muzejske savjetnice zoologinje u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, bit će otvorena u subotu, 5. kolovoza, u Galeriji Eugen K. u Brseču u 20 sati.


Izložbu organizira udruga »Jenio Sisolski« iz Brseča u suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka. Kako navode organizatori, izložbom se predstavlja raznolikost oblika i boja te važne skupine morskih organizama, koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i poticali njegovu želju za kolekcionarstvom.


– Zbirke mekušaca, posebice školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke. Cilj ove izložbe je prikazati biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i u cjelokupnoj kulturi čovjeka, od prehrane preko platežnog sredstva do religije i umjetnosti te posebno suvremene medicine. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice. Sve se više prepoznaje njezina važnost u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a potreba za hitnim djelovanjem bit će jasnija kad se zna da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi. Ovom se izložbom u Brseču ujedno želi pridonijeti ekološkoj pismenosti – kaže se u najavi izložbe.




Izložba se može razgledati do 30. rujna 2023. godine.