Samostalni nastup

U Creskom muzeju otvorena izložba “Kvarnerski motivi” slikara Josipa Popea

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Izložba obuhvaća trideset i šest akrila na platnu velikog formata nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine, a prikazuju vedute Cresa i okolnih naselja, brodove, valove, ali i apstrakcije



CRES – Otvorenje prve samostalne izložbe creskog umjetnika Josipa Popea, pod nazivom »Kvarnerski motivi«, bio je kulturni događaj ljeta jer se u Creskom muzeju okupilo mnoštvo prijatelja i poštovatelja autora i njegovih djela, kako Cresana, tako turista i »vikendaša«, a bilo je i onih koji su na otok doputovali posebno za ovu prigodu.


Izložba obuhvaća trideset šest akrila na platnu velikog formata nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine, a prikazuju vedute Cresa i okolnih naselja, brodove i drvene brodice, valove u njihovoj iskonskoj snazi, ali i apstrakcije. Kako je u pratećem katalogu navela Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja, »Pope se kreće od realizma do ekspresije, od vjernog prikaza brodova do čiste energije vala. Njegove su primorske kućice i starinska jedra posveta čistoj, gotovo fovističkoj boji nanesenoj dinamičnim potezima kistom i špatulom, toliko gustom da postaje taktilno iskustvo. Pope bira svoje motive kao promatrač koji otkriva svijet oko sebe i bilježi sa živom dinamikom sve što mu zapne za oko, i kuće, i ljude i brodove. Plijeneći pozornost svojom životnom energijom, njegove su slike svjedočanstvo umjetnikovog pogleda na svijet, radoznalog, otvorenog i zadivljenog.«


Ljubav prema umjetnosti


Izložbu, koja se prostire na dvjema etažama palače Arsan u kojoj je smješten Creski muzej, službeno je otvorila zamjenica župana Marina Medarić istaknuvši kako je Pope došao na otok i ostao na njemu zbog ljubavi, a »svojim slikama pokazuje kako voli naš najdraži Kvarner«. Skupu se obratio i gradonačelnik Marin Gregorović koji je izrazio uvjerenje da će jednog dana biti standard da svaka creska kuća ima barem jednog Popea. Autora je predstavila i ravnateljica Dunato, opisavši ga kao »Slavonca rodom, a Cresanina izborom« koji je desetljećima aktivan u društvenom, političkom i kulturnom životu Cresa, kao galerist i poduzetnik, gradski vijećnik i zamjenik gradonačelnika, učitelj i ravnatelj škole. No najviše je o sebi i svom radu progovorio upravo autor koji je za izložbu, iako nije retrospektiva, rekao da je hommage njegovim godinama života (60) i godinama aktivnog slikanja (35).




– Slikam od kad znam da postojim i slikat ću dok god budem mogao. Slikam zato što to jako volim i ljubav prema umjetnosti mi je najjači pokretač. Što slikam? Sve što vidim želio bih naslikati, nije mi bitno kojom tehnikom i kojim medijem. U mojoj glavi još je stotine nenaslikanih slika, rekao je Pope o svom radu, a potom objasnio naziv izložbe.


Brodovi su kao ljudi


– Motivi Kvarnera su odabrani kao naziv izložbe jer su brodovi na slikama vezani za Cres i Kvarner, ali su i za ostali dio Jadrana povezani pjenom valova. Svi ovi brodovi na neki način su dodirnuli Cres i mnogi Cresani ih jako dobro poznaju. Svi oni imaju bogate životne priče, toliko zanimljive da mi je postala jasna izreka »brodovi su kao ljudi«. Slikajući ih, ponijele su me te životne priče koje sam pronalazio u literaturi ili slušao od Cresana, kazao je Pope.


U glazbenoj dopuni programa nastupila je operna pjevačica Lidija Horvat Dunjko koja je, uz klavirsku pratnju Roberta Batelića, otpjevala nekoliko pjesama Josipa Hatzea i Ivana pl. Zajca posvećene lađama. Izložbu su sufinancirali Primorsko-goranska županija i Grad Cres, a može se pogledati do 14. listopada.