Galerija Vladimir Bužančić

“Sve je počivalo i mirovalo”. Otvara se izložba ilustracija inspiriranih poezijom Drage Gervaisa

Kim Cuculić

Foto privatna arhiva

Foto privatna arhiva



ZAGREB – Samostalna izložba »Sve j počivalo i mirovalo« akademskog umjetnika Dubravka Kastrapelija bit će otvorena u petak 13. rujna u 19 sati u Galeriji »Vladimir Bužančić« u sklopu Centra za kulturu Novi Zagreb. Riječ je o izložbi ilustracija inspiriranih poezijom Drage Gervaisa. Kustosica izložbe je viša kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Umjetnik će se predstaviti većim brojem ilustracija izvedenih na papirima različitih formata u raznolikim crtačkim i slikarskim tehnikama interpretirajući pojedine pjesme književnika Drage Gervaisa kao što su: »Morčić«, »Tri nonice«, »Polne«, »Nonići stari«, »Oblačić«, »Nonić«…


Ovim povodom Sonju Švec Španjol pitamo kako je nastala ova izložba:


– Moja osobna suradnja s Dubravkom Kastrapelijem započela je prije točno 10 godina kada je on putem medija ilustracije interpretirao Cervantesovog »Don Quijotea«. Nastavila se godinu dana kasnije kada je Kastrapeli počeo ilustratorski obrađivati djela Marina Držića – opus kojem je posvetio cijelo svoje desetljeće. Što se tiče Drage Gervaisa, sam Kastrapeli je rekao kako je Gervaisovu poeziju dugo nosio u sebi, ali druge obveze i projekti uvijek su ga sprečavali da se ozbiljnije pozabavi njegovim pjesmama. Pravi trenutak je došao prije dvije-tri godine kada je Dubravko Kastrapeli počeo s prvim skicama. Postupno je broj ilustracija rastao i autor je shvatio kako želi predstaviti radove javnosti uživo kroz formu izložbi, a ne samo putem društvenih mreža i umjetničkih platformi.




Izložba je do sada bila predstavljena u manjem opsegu u jednoj zagrebačkoj knjižnici, u punom opsegu će biti predstavljena sada u Galeriji »Vladimir Bužančić«, a umjetnik planira nastaviti obogaćivati ciklus ne samo novim ilustracijama nego i skulpturama koje interpretiraju poeziju Drage Gervaisa; zasad ima jednu skulpturu koja interpretira pjesmu »Tri nonice«, osvrnula se Sonja Švec Španjol.


Izložba je planirana za Omišalj u sljedećoj godini te će za realizaciju u 2025. i 2026. godini biti predložena izložbenim prostorima u Opatiji, Rijeci, Crikvenici i na Rabu, sa željom i nadom da će ustanove u kulturi prepoznati značaj i kvalitetu ovog izložbenog projekta putujuće izložbe te istu ugostiti u svom izložbenom prostoru.