Galerija Adris

Slikarica slova koja ne bira lakši način. Otvorena izložba Anabel Zanze

Nina Orlović Radić

Foto Nina Orlović Radić

Foto Nina Orlović Radić

Na njezinim su platnima fragmenti, gdjegod fale rubne riječi, s lijeve ili desne strane. No, to su ujedno tekstovi, odnosno platna koja upozoravaju: Nemojte me čitati da biste nešto saznali



ROVINJ – U Galeriji Adris otvorena je izložba slika akademske slikarice i grafičarke Anabel Zanze. Autor postava Igor Zidić, predstavljajući autoricu naglasio je da je umjetnica završila crtačko-grafički smjer koji se jasno očituje u njezinom radu.


Teži put


– Umjetnica je završila crtačko-grafički smjer koji se vidi i pritom jasno osjeća da je u srži njezinog stvaralaštva i onog što radi crtež. Upravo, taj jasni crtalački nerv ispisan je i naslikan na njezinim uljanim podlogama s perom a ne, možda očekivano, s kistom. Naime, umjetnica je izabrala jedan mukotrpan način, koji joj zbog nečeg odgovara, a to je pero na platnenoj podlozi koje zapinje jer to nije gladak papir, rekao je, na svečanom otvaranju izložbe pod nazivom »Pogled izbliza« povjesničar umjetnosti Igor Zidić, kazavši kako je u svom stvaralaštvu umjetnica svjesno izabrala teži put djelovanja.


– Otežavanje, rekli bi mnogi, nema smisla. Sve što u životu radimo, stvaramo i izmišljamo nastojimo pojednostaviti, olakšati si. Međutim, ovo drugo iskustvo prema kojem se nešto može postići i otežavajućim putem (govorim o nečemu što se ne postiže »kližući po ledu«), postiže se borbom. A mi, mi smo naučili da mnoge stvari koje ne možemo postići mirno i glatko, najčešće ostavljamo za sobom…, naglasio je, između ostalog Zidić koji je i jedan od najistaknutijih autoriteta za likovnu umjetnost u zemlji.




Također, autor postava za Anabel Zanze kaže da je poznata po slovima.


Galerija ponovo otvorena


– Ono po čemu je postala poznata su slova, pa je već zovu Slikarica slova. No, slovo je tu samo element nečega, i autorica ide toliko daleko da ćete rijetko pronaći suvisli tekst koji prepisuje. Uglavnom, na njezinim su platnima fragmenti, gdjegod fale rubne riječi, s lijeve ili desne strane. No, to su ujedno tekstovi, odnosno platna koja upozoravaju: Nemojte me čitati da biste nešto saznali. Gledajte. Iz pogleda ćete saznati ono što je važno za sliku, pojasnio je Zidić koji je i autor luksuznog, pratećeg kataloga izložbe Anabel Zanze, koja se može razgledati do 15. listopada.


Nakon što je pet godina bila zatvorena, Galerija Adris, izložbom Anabel Zanze, ponovo je otvorila vrata ljubiteljima lijepe umjetnosti. Ponovno otvaranje, jedne od najpoznatijih i najatraktivnijih galerija u zemlji, dočekano je s velikim odobravanjem, ali i brojnim gostima.


Podsjetimo, od njezinog otvaranja 2001. godine, u njoj je održano više od pedeset izložbi klasika hrvatskog modernog slikarstva (Bukovac, Medović, Crnčić, Vidović, Meštrović, Murtić, Džamonja, Vaništa, Knifer, Ujević Galetović, Bakić…). Riječ je o 1. 500 antologijskih djela koje je pogledalo više od 250 tisuća posjetitelja.