Otvorenje u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer

Skupna izložba pobjednika “Mandraća 2024.”: Zastupljeni su pristupi od apstraktno-geometrijskog preko konceptualističkog i popartističkog

Katarina Bošnjak

Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Nagrađeni umjetnici Želimir Hladnik, Vedran Ružić, Marko Lađušić, Loris Ivanković i Jelena Martinović su večeras svoje radove predstavili u Šporeru



U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji večeras je otvorena skupna izložba autora pobjednika međunarodnog likovnog natječaja „Mandrać 2024“. Podsjećamo, ovogodišnji „Mandrać“ u organizaciji Festivala Opatija održao se 24. i 25. kolovoza u Voloskom, a u kategorijama „Mandrać 2024.“ i „Ex Tempore“ nagrađeni su umjetnici Želimir Hladnik, Vedran Ružić, Marko Lađušić, Loris Ivanković i Jelena Martinović koji su večeras svoje radove predstavili u Šporeru. Osim pobjedničkih, izloženo je i nekoliko odabranih radova koji ilustrativno prikazuju jedan aspekt njihove umjetničke autentičnosti.

Foto galerija: Izložba djela pobjednika Mandraća 2024. u Šporeru Foto: Nikola Blagojević



Na otvorenju izložbe prisutnima se obratio gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin koji je istaknuo kako je broj umjetnika koji se prijavljuju na natječaj iz godine u godinu sve veći, čime i popularnost Mandraća ne blijedi, već raste. Volosko je okarakterizirao kao pitoreskno mjesto idealno za ovakvu manifestaciju, a večerašnju izložbu kao prostor za upoznavanje s nagrađenim umjetnicima, čime se motivira buduće međunarodne i druge slikare koji će se i dalje odazivati na natječaj, sudjelovati na Mandraću i izlagati u Šporeru.


Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te član međunarodnog stručnog žirija „Mandrać 2024.“ koji je odabirao radove i za ovu izložbu, ukazao je na važnost „Mandraća“ kazavši kako je to snažna manifestacija u ovom kraju jer je zapravo i najdugovječnija umjetnička i kulturna manifestacija.




– Najvažnije je to da se održava na jednom krasnom mjestu koje okuplja, i inače, a ne samo kada je „Mandrać“, a također je i najdemokratičnija izložba. Održava se i dječji. Odnosno „Mali Mandrać“ u kojem sudjeluju djeca od najranije dobi pa do 15. godine, a onda neki od njih kasnije počnu sudjelovati i na odraslom „Mandraću“. U glavnom dijelu natječe se stotinu, pa i više umjetnika, od kojih nisu svi umjetnici, neki su i emeritusi i profesori na akademijama, ali i oni koji su jučer počeli slikati i koji ne znaju ni osnove. Svi imaju pravo natjecati se i sudjelovati i svi imaju svoju šansu. Žiri je i ove godine nastojao nagraditi umjetnike različitih profila i nije zastupao jednu, vlastitu koncepciju umjetnosti – kazao je Dubrović te dodao kako se raznolikost vidi i na večerašnjoj izložbi.


Kako je Dubrović naglasio, radovi izloženih umjetnika razlikuju se po umjetničkom pristupu, zastupljeni su pristupi od apstraktno-geometrijskog preko konceptualističkog i popartističkog, a i sami umjetnici različitih su dobnih skupina – četiri desetljeća dijele najstarijega od najmlađega.


Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Radovi koji su se svakako istaknuli na večerašnjoj izložbi jesu oni Lorisa Ivankovića, mladog umjetnika koji se na „Mandrać“ prijavio prvi puta.


– Sva sreća da je moj prijatelj saznao za natječaj, jer ja nisam ni znao za to, a on je rekao „hajdemo se prijaviti i probati, pa što bude, bude“. Došli smo i nadali se nekoj dobroj šansi, ali smo primarno htjeli crtati i uživati, upoznati ljude i družiti se. Na kraju, eto, osvojio sam drugo mjesto – kazao je Ivanković te dodao da osim njega i njegovog prijatelja nije bilo drugih grafitera, premda nisu radili klasične grafite, već su ih crtali na platnu.


– Bilo nam je čudno jer su oko nas većinom svi bili akademski, ozbiljni slikari, no na kraju je ovo stvarno ispalo dobro. Jedva čekam drugi „Mandrać“, probao bih malo više raditi na platnu, jer već 15 godina crtam i šaram, a nikako da dođem do nekog cilja. Ovo je jedan lijepi početak – zaključio je Ivanković.


Izložba se može slobodno razgledati do 3. studenog, od utorka do petka od 16 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 20 sati te je iznimno zatvorena u ponedjeljak, 1. studenog.