"Naslućeni život stvari"

Silvana Konjevoda izlaže u Gradskoj galeriji Crikvenica

Robert Šimonović

Silvana Konjevoda i Branka Arh na otvorenju izložbe / Foto CZK Ivan Kostrenčić

Silvana Konjevoda i Branka Arh na otvorenju izložbe / Foto CZK Ivan Kostrenčić

Riječka autorica Silvana Konjevoda izložila je svoje radove objedinjene zanimljivim nazivom »Naslućeni život stvari«



Ožujak je u Gradskoj galeriji Crikvenica započeo posebnom izložbom u organizaciji Centra za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić«.


Riječka autorica Silvana Konjevoda izložila je svoje radove objedinjene zanimljivim nazivom »Naslućeni život stvari«.


Izložbu je otvorila Branka Arh, cijenjena autorica više pjesničkih zbirki i likovnih monografija te brojnih stručnih prikaza rada likovnih umjetnika.




Istaknula je da je autorica prvotno imala namjeru radovima nadjenuti ime »Naziv je onaj koji ti daš«, željevši se na taj način izravno obratiti posjetiteljima i pokazati koliko joj je važna komunikacija s publikom.



– U Silvaninim kombiniranim slikama nerijetko nailazimo na umetanje starih, korištenih, odbačenih, slučajno pronađenih stvari.


Ponudi nam prepoznatljivi materijalni predmet, ali tako da ga uzdigne na razinu kreativnog čina. U prostoru slike daje mu novo značenje, ali to novo značenje trebamo otkriti sami.


U kreativnom procesu razlaže postojanje stvari na nekim drugim razinama, iskustvo umjetnosti uz iskustvo života. Svjedoči to i ova izložba – slike na platnu, slike-kolaži na papiru i slike-blokovi pod nazivom Personalni dosje.


Već na prvi pogled zaključujemo da njezine slikarske priče ne pripadaju konceptu ukrasa, dekoracije ili oponašanja nekog motiva.


Naprotiv, pobuđuju asocijacije, dozivaju imaginaciju, provociraju misao, osjetilnost i spoznaju o nekonvencionalnim vrijednostima – rekla je Branka Arh.


Izložba se može razgledati do 21. ožujka, radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.