Punat

Samostalna izložba Borisa Rocea od 5. rujna u Galeriji Toš

Kim Cuculić



Samostalna izložba umjetnika Borisa Rocea otvara se u četvrtak, 5. rujna u galeriji Toš s početkom u 20.30 sati.


Izložbu možete pogledati od ponedjeljka do subote, od 18 do 22 sata, do 22. rujna.


Boris Roce riječki je autor koji stvara svoje oblike nagonski i snažno uranjajući u samu izvornost gline kao umjetničkog medija. Osjećajući njezinu podatnost i elementarnost, on znalački primjenjuje različite načine obrade, spajajući tradicionalna znanja, nove i suvremene tehnike te njemu svojstvene, autentične koncepcije stečene dugotrajnim istraživanjem i radom.




U ovome ciklusu on nastavlja i razrađuje svoje kreacije, u gestualnom pokretu, naslućenoj taktilnosti i kontrastu dubokog tiska na paper-clayu.


Taj spoj grafike i keramike još je jedna od posebnosti koju nam autor suvereno predstavlja. Sažimajući i osjećajući, umjetnik kao da razmišlja pokretom ruke i metaforom boje, a sama poetika utisnuta i dobivena bogatstvom elemenata dočarava nam izmaštanu stvarnost, pojavnost u kojoj možemo pronaći razne oblike krajolika, biljka i životinja ili se jednostavno prepustiti nemirnom spletu tekstura i osjetiti energiju koja zrači.


Dobivena ekspresivna forma živa je i otvorena, a sama osnova raku izrade u tamnim crnim tonovima obogaćena je bojom koja preuzima primat te donosi i ističe različitost reljefnih nanosa i otisaka dubokog tiska razvijajući nove dubine i dimenzije. Slojevi se slažu i mijenjaju, prepuni raspucanih glazura, složenih objekata, aglomeracija, nemirnih silnica i iscrtanih linija.



Sam oblik kruga, odnosno podloge keramičkog tanjura, čest je i ponavlja se poput vrtloga prepunog simbolike, a prikazi dišu svojim površinama akumulirajući jezik dima i vatre.


Asocijativnost prirodnih datosti primjetna je te forma nosi značaj i evokacije detalja poput kore drveta, raspucane zemlje, struktura stijena oštrih brazda i pukotina.


Ispitujući mogućnosti kreativnog procesa, Boris Roce dolazi do novih ostvarenja, stvarajući mogućnosti različitih vizura i gledišta.


Poznavajući njegov nemiran duh, ne možemo ne primijetiti ozračja različitosti kultura i zemalja koje su poput slika razasute unutar apstraktnih motiva.


Elementi likovnosti vibriraju i govore svojim zagonetnim jezikom u kontrastima boja, reljefima tekstura i smjelim kompozicijama, a novi susreti, razmišljanja i neposredna intuicija susreću se i dovode u ravnotežu novostvorenu umjetničku formu – nestvarnu, poetsku i svježu poput materijala u kojemu su nastala, navodi Jasna Rodin, mr. sc.