Svestrani autor

“Pod Perunovim okriljem”. U Galeriji Pasaž predstavljeni radovi Dalibora Laginje

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – U Galeriji Pasaž otvorena je izložba »Pod Perunovim okriljem« autora Dalibora Laginje. Ovaj svestrani i nagrađivani autor posljednjih se nekoliko godina bavi istraživanjima u digitalnim medijima s polazištem u fotografiji, a neke od radova nastalih kombiniranjem fotografije s tradicionalnim slikarstvom predstavlja na izložbi.


Kustosica izložbe i povjesničarka umjetnosti Jolanda Todorović podsjetila je na značaj Laginjinog djelovanja i rada u stvaranju scene riječke urbane kulture ‘70-ih godina te kazala kako ovdje, nedaleko od mjesta gdje se »stvarala scena«, vlada osjećaj zaštićenosti duhom jednog vremena. O Laginjinom radu Todorović je rekla kako ga obilježava riječ »istraživanje« jer autor uvijek traga za novim, a okosnica koja se provlači kroz cijelo njegovo stvaralaštvo je veza s prirodnim i prirodom.


– Čovjeka zapravo i nema na ovim slikama, tu i tamo sam znao staviti neku figuru koja se jedva nazire, ispočetka intuitivno, a zatim s jasnom idejom zašto. I dalje mislim, a vjerojatno ću i misliti, da je čovjek sebi dao previše prava i preuzeo stvari koje nije sposoban preuzeti i ne može kontrolirati. Mislim da su prirodni zakoni, sile i moć daleko interesantniji i daleko ljepši od čovjeka, objasnio je Laginja.