Galerija Juraj Klović

“Paris – Rijeka”. U Kloviću otvorena izložba pariške likovne kolonije nastala u suradnji s HDLU Rijeka

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec



U Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba profesionalne pariške likovne udruge Les 4 Arts – Paris Centre pod nazivom Paris – Rijeka, koja je nastala u suradnji s HDLU Rijeka. Izložba u Rijeci dio je koncepta međunarodne razmjene koji pariška skupina umjetnika promovira od svoga osnutka 1995. godine s ciljem širenja kulture i povezivanja umjetnika u Europi.


Na izložbi radove je izlagalo trinaest autora: Pascale Blaizot, Ronan Canal, Laurence Dubaut, Marie-Lyne Ersine, Dominique Fillières, , Yona Grandjean, Natalie Miel, Jean de Lardemelle, Nadée, Éric Perrin, Nina Urlichs, te Rémy Aron, predsjednik La Maison des Artistes, najvećeg udruženja umjetnika u Francuskoj i Bénédicte Gerin, predsjednica Les 4 Arts – Paris Centre. Otvorenje izložbe je uveličao riječki glazbenik Ivan Valušek koji je izveo kompozicije na ručno izrađenom instrumentu raža.


Suradnja hrvatskih i francuskih umjetnika nastavit će se sljedećom međunarodnom razmjenom koja je dogovorena u listopadu 2025. godine u Parizu, kada će svoja djela predstavit hrvatski umjetnici, a zanimljivo je da će to biti prigoda za obilježavanje tridesete obljetnice postojanje pariške skupine.




– Uz pomoć Gradske vijećnice u Parizu koja nam daje prostor svake dvije godine održavamo istaknuti umjetnički događaj La Biennale Européenne des Blancs Manteaux. To je vrlo velik prostor u kojemu možemo ugostiti umjetnike iz grupe s kojom vršimo razmjenu, kao i sponzore. Imamo slikare, gravere, kipare, fotografe, a ove godine razmjenjujemo se s hrvatskim umjetnicima. Prošle godine na skupnoj izložbi u Parizu izlagao je Boris Kačić koji nas je spojio s Rijekom, istaknula je Bénédicte Gerin.


Iako medijski raznoliki, od slikarstva, fotografije, pa do skulpture, umjetnički radovi, od kojih je većina napravljena upravo za riječku izložbu, u simbiozi i sveukupnosti donose jednu novu energiju i zajednički koncept. Poigravajući se figuracijom na granici metafizičkih prikaza, fantastičnim prikazima urbanih asocijacija, te ritmičnim i dinamičnim apstraktnim kompozicijama, otkrivaju elemente specifične poetike i otvorenosti.


– U većini radova proteže se određeni dah urbaniteta, kojemu na mjestima kontrastira priroda, no ona je opet ugrožena i u biti grad je taj koji ju okupira. Kad smo dobili materijale na uvid, imali smo dojam kao da se u njima iščitava ta jedna specifična pariška atmosfera, što opet može biti stvar individualnog tumačenja, no drago nam je da smo ugostili ovu izložbu jer nemamo često priliku ugostiti umjetnike koji dolaze izdaleka, istaknula je povjesničarka umjetnosti i članica HDLU Rijeka Jasna Rodin.