Kockica

Otvorena izložba “Arhitektura. Od Rijeke do Beča”; Travaš: Svojim radom pokušavamo malo poboljšati svijet

Jakov Kršovnik

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Svojim radom pokušavamo malo poboljšati svijet. Ja sam samo predstavnik svih mojih kolega koji su najzaslužniji da smo bili u mogućnosti prirediti ovu izložbu, kazao je Dario Travaš



 


RIJEKA  Izložba »Arhitektura. Od Rijeke do Beča«, na kojoj se prikazuju najznačajniji projekti najveće europske kontinentalne arhitektonske kompanije ATP Arhitekti inženjeri, otvorena je u Kockici Muzeja grada Rijeke. Od bečkog trgovačkog centra G3, preko hotela u Primoštenu ili pak hotela Falksteiner Park u Puntu na Krku pa do »domaćih« ZTC-a i redizajna Tower Centra na Pećinama koji je postao toranj Plodina, posjetitelji se mogu upoznati s djelom i vizijom ATP arhitekata, kroz građevine koje su izgrađene proteklih 15 godina, sve do 2. studenoga kada se izložba zatvara.

Foto galerija: Izložba »Arhitektura. Od Rijeke do Beča« Foto: Sergej Drechsler



Tvrtka ATP Arhitekti inženjeri urede, osim u sjedištu Innsbrucka i našem glavnom gradu, ima i u Beču, Münchenu, Frankfurtu, Berlinu, Nurembergu, Hamburgu, Budimpešti, Aachenu, Krakovu, Zürichu, Karlsruheu i Beogradu, zapošljavajući više od 1. 700 arhitekata i drugih inženjera. U ime kompanije obratio se jedan od osam partnera kompanije te voditelj zagrebačkog ureda, Dario Travaš, koji je ujedno i jedan od autora izložbe te voditelj tima arhitekata odgovornih za objekte predstavljene na izložbi. Rekao je da poveznica Rijeke i Beča nije ništa novo, ali kaže da je nova održivost zgrada koje oni projektiraju te način na koji se gradi.




– Svojim radom pokušavamo malo poboljšati svijet. Ja sam samo predstavnik svih mojih kolega koji su najzaslužniji da smo bili u mogućnosti prirediti ovu izložbu. Jedan od provodnih motiva izložbe su i masline. Maslina je stablo koje traje dvije tisuće godine, ona optimizira svoje procese, korištenje energije sunca i vjetra te donosi plodove. Tako i mi želimo optimizirati svoj rad i donijeti dobre plodove, kazao je Travaš.


Mladen Urem, v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke, kaže da je izložba jedan nesvakidašnji doživljaj za grad Rijeku.


– Ovo je izuzetno vrijedna i značajna izložba. Predstavlja djelovanje vrlo interesantne arhitektonske kuće iz Beča koja radi vrlo prepoznatljivo. Na izložbi predstavljamo fotografije i makete njihovih projekata. Jako smo sretni jer predstavljamo nešto na čemu moramo graditi budućnost. Izložba nije striktno arhitektonska, već ima i likovnu dimenziju, rekao je Mladen Urem. Povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović podsjetio je na povijesnu stoljetnu povezanost Rijeke i Beča.


– Ta je spona i danas živa, spona juga i sjevera. Neki važni Riječani obilježili su život našeg grada znanjima i iskustvima koja su stekli u Beču. Adamić, Drachsler, Bezjak, Ciotta, a tu poveznicu vidimo i danas. Ovo je izložba o suvremenoj arhitekturi, velike kompanije koja broji oko 1.700 zaposlenih. Tko kaže da veličina nije važna ili laže, ili je u zabludi. Darija Travaša poznajem 12 godina, nismo puno surađivali, ali smo se dobro družili. To su bili korisni susreti i za rad na ovoj izložbi koja je jedna od ljepših koje sam vidio. Dario Travaš jedan je od posljednjih studenata Nevena Šegvića, koji je projektirao Kockicu u kojoj se nalazimo. Nastavlja ideju zagrebačke škole arhitekture. I masline u izložbenom prostoru na prvom katu su nam mali podsjetnik na to da dašak prirode oplemenjuje sve, rekao je Dubrović.