Kružna 10

Otvorena Forma i boja, nova umjetnička galerija u Rijeci

Katarina Bošnjak

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec



Na adresi Kružna 10 svečano je otvorena nova umjetnička galerija “Forma i boja” istoimene umjetničke udruge, a ujedno i prva izložba koja nosi naziv “Kako lijep je moj grad” posvećena ljepotama Rijeke i regije.


Brojni su posjetitelji, ali i neki umjetnici i umjetnice nazočili otvorenju nove galerije koja će zasigurno u budućnosti imati puno toga za ponuditi gradu. Pri samom ulazu u novu galeriju blještavo bijelih zidova mogle su se vidjeti fotografije uređenja i renovacije, odnosno promjene kroz koju je prošao prostor, pružajući time posjetiteljima bolji uvid i razumijevanje u nastajanje ove galerije.


Foto galerija: Otvorena galerija "Forma i boja" Foto: Ana Križanec


U više prostorija našlo se dvadesetak različitih radova, od apstraktnog slikarstva i grafika do kiparstva, a autori radova eminentni su umjetnici iz Rijeke, drugih gradova Hrvatske kao i Italije, Španjolske, Rusije i Ukrajine.




Kako je naglasila tajnica udruge Svetlana Repina, udruga je međunarodna, pa je samim time i galerija koja je već sada okupila i nastavit će okupljati zainteresirane umjetnice i umjetnike iz svih dijelova svijeta. Predsjednica udruge i voditeljica galerije Marina Kastarnova godinama je radila u Italiji, pretežito s klasičnom umjetnošću, no, kako je istaknula , oduvijek su je privlačile moderna i suvremena umjetnost.


– Do sada nisam imala priliku baviti se njome, no ovdje, u ovom predivnom gradu dobila sam priliku otvoriti galeriju i u njoj izložiti suvremenu umjetnost, na čemu sam izrazito zahvalna. Hvala svim umjetnicima koji su nam poslali svoje radove i doprinijeli time otvorenju ove izložbe i galerije – kazala je predsjednica udruge i voditeljica galerije “Forma i boja” te dodala kako je odaziv na poziv za slanje radova bio velik te su primili preko 60 radova.


Izložba je otvorena do 31. srpnja, a može se pogledati radnim danima od 16 do 21 sat te subotom i nedjeljom od 14 do 22 sata.