"Fracture Terminal"

Minuciozno izvedena djela Vice Glibote izložena na Rapskom likovnom ljetu

Lucian Borić

Sonja Švec Španjol i Vice Glibota / Foto PUO Rab/Ivo Šubić

Sonja Švec Španjol i Vice Glibota / Foto PUO Rab/Ivo Šubić

Ciklus "Fracture Terminal", kao što mu i sam naziv kaže, implicira na stanje koje je vrlo lako moguće nepovratno narušeno, odnosno ukazuje da smo zašli iza točke koja pruža mogućnost popravka stanja



U sklopu Rapskog likovnog ljeta svečano je otvorena samostalna izložba »Fracture Terminal« akademskog umjetnika Vice Glibote koja ostaje otvorena do 14. srpnja.


Vice Glibota sudjelovao je na kiparskoj koloniji na Braču 2012. godine koja je rezultirala izvedbom jedne javne skulpture u kamenu u Bolu na Braču, kao i u realizaciji umjetničkog segmenta projekta »Astropark Makarska« – edukacijskog centra za djecu i odrasle otvorenog 2017. godine u sklopu Makarske zvjezdarnice.


U sklopu projekta realizirao je sedam javnih skulptura koje predstavljaju nebeska tijela sunčevog sustava – Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Asteroidni pojas, asteroid Makarska, Kuiperov pojas. Cilj projekta je pobuditi interes za znanost i umjetnost kod svih naraštaja, poboljšati znanstvenu pismenost te približiti znanost općenito, a poglavito astronomiju i astrofiziku naraštajima koji dolaze.


Različiti mediji




Voli raditi u različitim medijima poput kamena, drva, betona, gipsa, metala i slično. Trenutno u svom radu koristi kombinaciju tehnika assemblage i upcycle, a formu gradi koristeći se otpadnim materijalom u svrhu reciklaže.



Medij u kojem trenutačno radi je kombinacija različitog otpadnog materijala – metal, drvo, elektroničke komponente te beton, gips i epoxy smola. Sudjelovao je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Član je HDLU-a u Zagrebu i HULU-a Split. Živi i radi u Makarskoj.


Izložbu je, u Galeriji Rab, organiziralo Pučko otvoreno učilište Rab, pod pokroviteljstvom Grada Raba, i sponzorstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Raba, a svečano ju je otvorila ravnateljica POU-a Rab, Katarina Ribarić. Okupljenima su se, pored ravnateljice Ribarić, obratili i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, akademski umjetnik Vice Glibota te Nives Gvačić koja je zadužena za muzejsko-galerijsku djelatnost pri POU-u Rab.


Impresivna djela


U najavi izložbe kustosica Sonja Švec Španjol je, između ostalog, zapisala da iznimno impresivnim, ludičko osmišljenim i pomno realiziranim djelima akademski kipar Vice Glibota nastavlja razvoj priče započet u ranijim radovima objedinjenim pod nazivom »Future Dire«.


Naime, ciklus »Fracture Terminal«, kao što mu i sam naziv kaže, implicira na stanje koje je vrlo lako moguće nepovratno narušeno, odnosno ukazuje da smo zašli iza točke koja pruža mogućnost popravka stanja.


Namjerno izbjegavajući nazive za pojedini rad kako ne bi utkao vlastite asocijacije, autor implicira koncept koji se u prethodnih nekoliko godina zavukao u najdublje pore naše podsvijesti.


Studiozna i krajnje minuciozno izvedena djela kreirala su začudnu distopijsku atmosferu koja se istovremeno čini tako bliskom i poznatom, a opet tako dalekom i nedokučivom, ostavljajući nas u neizvjesnosti konačnog ishoda.