Grožnjan

Izložba u Galeriji Jamato. Voljen Grbac izložio fotografije koje vjerno uprizoruju kazališni život

Mihael Stojanović

Foto M. Stojanović

Foto M. Stojanović

To su »daske koje život znače« jer njegove fotografije prikazuju intenzivne kazališne scene, od tragedije do komedije, a svaka od njih odiše pokretom i dramatičnom atmosferom, kaže Eugen Borkovsky



GROŽNJAN – U Galeriji Amato u sklopu programa Nedjeljni divertimento otvorena je izložba »Daske…« Voljena Grpca, poznatog opernog pjevača, ali i fotografa. Događaj je privukao veliki broj posjetitelja, a atmosferu je dodatno uveličao nastup s Vivien Galletta. Kustos izložbe, Eugen Borkovsky, pohvalio je Grpčev rad, ističući kazališni život kao glavnu temu fotografija, koje zrače pokretom, dramatičnošću i živošću. Grbac je kazao kako su izložene fotografije njegovi osobni odabiri iz dugogodišnje karijere, koje su zamrznute u trenutku objektivom fotoaparata, naglasivši odabir crno-bijele tehnike u uprizorenju.


Teatralni pokret


Nakon izložbe održan je koncert koji je otvorio Grbac. Na pozornici su uz Grpca nastupili i njegovi učenici, oduševivši publiku kvalitetnim izvedbama u autentičnom starogradskom ambijentu.


– Predstavljene su fotografije koje uprizoruju kazališni život. To su »daske koje život znače« jer njegove fotografije prikazuju intenzivne kazališne scene, od tragedije do komedije, a svaka od njih odiše pokretom i dramatičnom atmosferom, a kazališna gluma je mnogima način života. Grbac bilježi trenutke izvan scene; glumce, scenografiju, kostimografiju, operne pjevače i druge sudionike kazališta. Svaka fotografija priča svoju priču, zadržavajući teatralni pokret koji može biti suptilan ili gestualan, baš kao i na pozornici, istaknuo je Borkovsky spomenuvši i recentnije teme poput religije, rata i cyber svijeta.


Grožnjanac u duši




– Jako mi je drago kada dođu prijatelji iz Grožnjana, veliki umjetnici, koje dobro poznajem. Došlo je ljudi iz Rijeke, Zagreba i Pule. »U duši sam Grožnjanac, ali živim u Rijeci jer moja supruga pjeva u kazalištu, u operi, kao što sam i ja pjevao 33 godine. Ova izložba predstavlja moje uspomene s opernih i kazališnih predstava u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca«, objasnio je višestruki umjetnik. Osvrnuo se i na galeriju te kazao kako treba spomenuti i Hrvatsku glazbenu mladež, koja je jedna od umjetničkih temeljnih institucija Grožnjana, s kojom također surađuje: »Kroz njih sudjelujem u aktivnostima, a u galeriji se održavaju izložbe profesora i studenata zagrebačke Likovne akademije, koja je zbog potresa trenutno u oskudnim uvjetima. Ovdje im galerija služi kao, možemo reći, produžena ruka Akademije objašnjava.«


Koncert u intimnom i jedinstvenom ambijentu gradskih zidina započeo je izvedbom »Opatijo bajna« u Grpčevoj interpretaciji. Uz Grpca, na pozornici su se izmjenjivali i njegovi talentirani učenici Vivien Galletta, Gabriela Antonac, Ivona Starević, Anai Jelovac, Anita Gunjević, Lara Demarin, Isabella Lučić, Damir Maras i Miodrag Zajc. Svaka izvedba bila je na visokoj razini.