"Varijacije"

Izložba Luce Lukačić otvorena u Labinu. Radovi u drvu i metalu inspirirani prirodom

Branko Biočić

Luce Lukačić / Foto Branko Biočić

Luce Lukačić / Foto Branko Biočić

Od Dušana Džamonje preko Ide Blažičko, peta izložba obljetničkog programa galerije ponovo se vraća skulpturi u njezinom organičkom obliku. Istim senzibilitetom vodi se i Luce Lukačić



U Gradskoj galeriji Labina otvorena je izložba mlade riječke umjetnice Luce Lukačić. Predstavila se radovima u drvu i metalu inspirirana prirodom.


Izložbu, koja je peta u obljetničkoj godini Labinske gradske galerije koja je otvorena prije 25 godina, otvorio je pročelnik gradskog odjela za kulturu i društvene djelatnosti Borjan Batagelj, a kustosica izložbe i voditeljica galerije Stephanie Peršić je rekla:


– Od Dušana Džamonje preko Ide Blažičko, peta izložba obljetničkog programa galerije ponovo se vraća skulpturi u njezinom organičkom obliku. Istim senzibilitetom i poslanjem korištenja prirodnih materijala i njihove izvorne prezentacije, vodi se Luce Lukačić u svojem stvaralačkom modusu.




»Varijacije« su odražaji stalnog traganja za utjelovljenjem prirodnih formi i pojava u nepresušnoj inspiraciji i ritmičnom smjenjivanju.


Drvo kao primarna materija kojom se koristi u radu, predstavljeno je raznorodnim formama stvorenim drukčijim pristupom tretmana površine. Ciklus zidnih reljefa započet kao eksperiment 2019. godine, evoluira promjenjivim oblicima, teksturom i koloritom u većim i manjim formatima radova recentne produkcije stvorenim varijacijama primarne ishodišne forme.


Metalna instalacija


Kroz tri izložbena kata dobiven je monotipski kontinuum ritmizacijom formata i konkavno-konveksnih volumena uz nekoliko prostornih akcentuacija kao Lukačićinom kiparskom manirom. Perforacije, chiaro-scuralni efekti, teksture pojedinačnih tesera iz en-face i profil gledišta radova stvaraju razigranu dimenziju homogene cjeline.


Foto Branko Biočić


Harmoničnost kao produkt larpurlartističkog pristupa nazire se u čistoći, jednostavnosti i geometričnosti. Svaki element pomno je promišljen dok nastavno jedan na drugoga gradi cjelokupnu sliku. Od fragmenta, preko rada pa do čitave izložbe, jedan se element nadovezuje i slaže na drugi, rekla je Peršić te istaknula kako svojevrsni kontrapunkt radovima u drvu čini metalna instalacija »Crtež« kao prostorna slagalica iz 2020. postavljena u središtu izložbenog prostora reprezentativnog prvog kata galerije.


Nastala kao diplomski rad istraživanjem kiparskog oblikovanja s primijenjenim karakteristikama, stvorena je skulptura koja postavljena u javnom prostoru tvori versatilni poligon za istraživanje umjetnosti uz funkcionalnost primjene.


Izvedena u čeliku sastoji se od četiri dijela izmjenjive forme raširenih sakupljenih krila leptira, odnosno šišmiša, pozivajući na interaktivnost i »ulazak« u umjetnički rad uporabnom karakteristikom sjedećih klupa.


Umjetnica rad naziva i »Transformacija« zbog promjenjivosti forme i stvaranja različitih animalnih oblika, leptira i šišmiša, čija simbolika i jest transformacijska i dvojaka. Ovaj rad trebao bi se iduće godine naći u Parku skulptura Mediteranskog kiparskog simpozija na Dubrovi.


Serija drvenih reljefa


Mlada umjetnica Luce Lukačić o labinskoj je izložbi i svojim radovima kazala:


– Ovdje sam predstavila seriju drvenih reljefa uz jedan drukčiji rad u metalu. Prvenstveno radim s drvom stvarajući drvene reljefe od malih jednakih drvenih kockica geometrijskih oblika. Inspiracija je u svim mojima radovima uvijek priroda i stoga radim u prirodnim materijalima koji sami po sebi imaju neke zapise koje nastojim izvući na površinu, a ne ih sakriti.


Iz tog razloga koristim prirodne tonove, prirodne boje, pigmente, glazure kako bi drvo zasjalo u punom sjaju. Obično te kockice režem pod kutem kako bi se kada se slože u jednu cjelinu dobila dinamičnost koja je ovisna i o prostoru u kojem je rad izložen.


Velik utjecaj ima i svjetlo, je li prirodno ili umjetno što stvara dodatnu dinamiku pod tim kosinama, pod tim kutem. Ova izložba u Labinu je jedna lijepa prilika koja mi se otvorila i drago mi je što sam je prihvatila jer me na neki način natjerala da malo ozbiljnije shvatim to što radim pa sam to zaokružila u jednu lijepu cjelinu.


Uz to, izložen je i jedan rad u metalu koji je dio mog diplomskog rada i za koji je planirano da u budućnosti bude postavljen na području Labina, odnosno u Parku skulptura na Dubrovi čemu se veselim, rekla je Luce Lukačić.


Prvom samostalnom izložbom Luce Lukačić, koja je 2014. završila Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a 2020. diplomirala kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i stekla naziv magistre, predstavlja ozbiljan i zreli kiparski ciklus kojim opravdano najavljuje buduću, kontinuiranu prisutnost na izlagačkoj sceni uz nove uzbudljive radove.