ŠPUR

Izložba “Čovjek i more” Zdenka Trinajstića u Galeriji “Janko Polić Kamov”

Vladimir Mrvoš

Foto ŠPUR

Foto ŠPUR

Primorski motivi kao polazište vizualnog rada duboko su utkani u autorovu nutrinu kao dio njegovog odrastanja i sazrijevanja, životnog okruženja



U Galeriji i spomen-sobi »Janko Polić Kamov« koja djeluje u okviru Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci izlaže Zdenko Trinajstić.


Izložba pod nazivom »Čovjek i more« prikazuje primorske motive mora, barki, obalnog kamenja – oblutaka, s rijetkim natruhama bezličnih ljudskih figura, a povremeno se u kompoziciji radova nađu i lučke dizalice te urbani dijelovi arhitekture grada koji su većinom figurativno prikazani u njihovoj realnosti. Oni često prelaze u apstraktnije forme i nadrealne kompozicije metafizičke pojavnosti.


– U otisnutim radovima planovi su višeslojni tvoreći tako kompozicije gotovo trodimenzionalne vizure. Bogatstvo linija, mrlja, »točaka«, u konačnici forme stvaraju prikaze motiva u svoj svojoj veličini, bezvremenosti.




Dobro izabrane grafičke tehnike bakropisa, aquatinte, reserveagea, dominiraju izlošcima dajući snagu i slojevitost prikazanim motivima.



Izloženi predlošci cinkovih ploča matrica kao i otisaka na grafičkom papiru govore o školskom primjeru autorove tehničke vještine koja omogućava i bogat vizualni podražaj u oku promatrača.


Primorski motivi kao polazište vizualnog rada duboko su utkani u autorovu nutrinu kao dio njegovog odrastanja, mladosti i sazrijevanja, životnog okruženja i zato su temelj istinitosti njegovog habitusa i vrijedni pažnje, kaže Damir Šegota, ravnatelj ŠPUR-a.


Zanimljivo je da je Zdenko Trinajstić u tridesetoj godini upisao Pedagoški fakultet u Rijeci, Odjel za likovni odgoj i likovne umjetnosti, i diplomirao grafičko usmjerenje u klasi profesora Josipa Butkovića.


Prije toga završio je Ekonomski fakultet i radio je kao profesor ekonomske grupe predmeta u Trgovačkoj i tekstilnoj školi u Rijeci.


Od 1992. godine sudjeluje u pokretanju i radu Odjela za likovnu umjetnost i dizajn pri TTŠ-u koji 2000. godine prerasta u samostalnu Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci u kojoj predaje stručne likovne programe do odlaska u mirovinu.