Novi postav

FOTO U Trebišćima vrata u drevni božanski svijet

Aleksandra Kućel Ilić



Kreativni tim Muze i koautori iz dizajnerskog studija Rašić+Vrabec oblikovali su izložbu koja otkriva tajne praslavenskih predaka koje su i danas utkane u krajolik Učke.


U središtu ovog mitskog prostora podno Učke odnedavno se nalazi interpretacijski centar Kuća stabla svijeta. Smještenu pastoralnom zaseoku Trebišća, čini dio jedinstvene baštinske mreže objedinjene pod krovom Ekomuzeja Mošćenička Draga.





U samom srcu ekomuzeja su vrijednosti održivosti i aktivnog sudjelovanja građana u očuvanju zajedničke baštine. Nagrađivane Muze su igrale ključnu ulogu kao facilitatorice ovog procesa od samih početaka, još od osnivanja 2013. godine.


Nakon desetljeća predanog rada Općine Mošćenička Draga i njenog ekomuzeja, vrata Kuće stabla svijeta konačno su otvorena, otkrivajući perspektive i poglede na drevni mit o suživotu čovjeka i prirode, kažu autori zanimljivog postava.



– Kuća stabla svijeta snažan je podsjetnik na otpornost baštine čovječanstva. I bez pisanih izvora, poruke praslavenskih predaka o božanskoj prirodi dopiru do nas čak i nakon više od tisuću godina.


Želimo da svaki posjetitelj, nakon posjeta ovom centru, doživi ovaj čudesan krajolik novim očima; očima onih koji su tu živjeli prije nas, a s kojima nas priroda povezuje više nego što smo svjesni” – istaknula je Mirna Draženović iz Muza.



Središnji motiv izložbe, smještene u obnovljenoj ruralnoj kamenoj kući, monumentalna je maketa stabla svijeta koja simbolizira praslavensku kozmologiju.


Protežući se na dva kata, maketa usmjerava posjetitelje na upoznavanje ključnih aktera praslavenske mitologije, otkrivajući tajne njihovih kraljevstava i njihov utjecaj na život ljudi.



U prizemlju će posjetitelji moći doslovno uhvatiti boga za bradu i upoznati transformativne moći boga podzemlja – Velesa. U svijetu ljudi, susrest će se s barba Vinkom iz okolnih Mošćenica, koji će ih upoznati s tradicionalnim načinom života kroz godišnja doba, kao i s ovdašnjom florom i faunom koja će praslavenskim precima predstavljati manifestaciju bogova.



Uspinjanjem na kat, deblo stabla svijeta pretvara se u raskošnu krošnju u kojoj žive božanstva praslavenskog mita. Ovdje će posjetitelji doznati zašto je borba Peruna i Velesa stalna i potrebna, upoznati glavne aktere božanske svadbe i otkriti kako se praslavenska vjerovanja prelijevaju u kršćanstvo.



Na kraju putovanja sa čudesnim stablom posjetitelji će otkriti kako su praslavenska vjerovanja očuvana do danas i koje mitske priče kriju ostali lokaliteti praslavenske baštine u Hrvatskoj, objašnjava se u press priopćenju.



Autori muzeološkog koncepta i produkcije sadržaja stalnog postava su Muze, dizajn i vizualno oblikovanje potpisuju Studio Rašić i Vrabec, a izvedbu je vodila tvrtka Accessus.



U stvaranju ovog stalnog postava sudjelovali su etnolozi, obrtnici i umjetnici poput Ane Montan, Denivera Vukelića, Time Škrleca, Mateje Krnjak, Ivana Gregova, Dragana Kordića i Alena Vukovića. Uz njih, važnu ulogu u cijelom procesu imali su i lokalni stanovnici čije priče i tradicije čine pulsirajuću okosnicu izložbe.