Ogoljeni "Alter ego"

FOTO “Forma odslikavanja”: Izložba Fanite Barčot-Nikolac i Milene Milenković otvorena u Galeriji Juraj Klović

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izložbenim projektom predstavljaju se dvije generacijski različite, ali stilski, likovno i estetski zanimljivo usporedive autorice



Samostalna izložba Fanite Barčot-Nikolac i Milene Milenković otvorena je u Galeriji »Juraj Klović«. Riječ je o izložbenom projektu »Forma odslikavanja – ogoljeni ‘Alter ego’« kojim se predstavljaju dvije generacijski različite, ali stilski, likovno i estetski zanimljivo usporedive autorice.


Foto galerija: Izložba Fanite Barčot-Nikolac i Milene Milenković u Galeriji Juraj Klović Foto: Ana Križanec


Povezuje ih tehnika kojom realiziraju svoje ideje: crno-bijela fotografija, kao što ih podjednako povezuje zaokupljenost tijelom.


Fanita Barčot-Nikolac djeluje kao članica HDLU-a Rijeka i HDLU-a Istre, autorskim projektima, većinom na tematskim izložbama, rjeđe na međunarodnim natječajnim izložbama, premda je na njima ostvarila zavidan uspjeh, dok Milena Milenković utire svoj umjetnički put nagradama većinom na međunarodnim salonima fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a.





Obje autorice zaokupljene su propitivanjem vlastitog postojanja kroz prizmu smisla.


Fanita Barčot-Nikolac predstavlja se serijama fotografija zajedničkog naziva »Ćelava pjevačica – Vrijeme nemira«, »Dome slatki dome«, »Nestajanje«, »Ozrcaljeni vizualni odjeci« nastalim u razdoblju od 2017. do 2023. godine. »Ćelava pjevačica« postala je njezin fotografski »Alter ego«.


Foto Ana Križanec


U njezinom zatamnjenom fotografskom svijetu meki sjaj pomične linije svjetla postaje sve. Milena Milenković se predstavlja projektom »Alter ego«.


– Ako je introspekcija promatranje vlastitih mentalnih i emotivnih procesa, ispitivanje svojih svjesnih misli i osjećaja, onda je okvir kroz koji Milena promatra vanjski svijet, svojevrsni prozor kroz koji nam se dopušta pogled, na tijelo žena koje fotografira, tijelo koje može biti njezino, na ono unutra, na ono što se otkriva.



Akt, sam po sebi, smatra najčišćim oblikom umjetnosti, koji krije beskrajne mogućnosti za istraživanje i izražavanje. Zato i u ovom projektu bira isti način refleksije svojih misaonih procesa. Za nju je alter ego nešto što ostaje skriveno, nikad do kraja otvoreno svijetu, piše u opisu izložbe.