Istraživanje mogućnosti

“Enkaustike”: U Galeriji Rab otvorena samostalna izložba Mitra Matića

Lucian Borić

Foto Andrina Perić

Foto Andrina Perić

Umjetnik se predstavlja s deset slika iz ciklusa "Enkaustike", nastalih od 2016. do 2023. godine



U Galeriji Rab otvorena je samostalna izložba »Enkaustike« Mitra Matića, jednog od najistaknutijih hrvatskih slikara novije generacije.


Izložba je realizirana u sklopu programa Rapskog likovnog ljeta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab te pod pokroviteljstvom Grada Raba, Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Raba, a otvorena je do 22. rujna.


Na otvaranju izložbe gradonačelnik Nikola Grgurić zahvalio je svim organizatorima izložbe na angažmanu te napomenuo kako su ovakve izložbe smjernice koje grad Rab slijedi kako bi i nadalje ostao ono što odavna jest – grad povijesti i kulture.


Tehnika enkaustike




Kustosica Sabrina Žigo, prof. povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, podsjetila je da ovo nije prva Matićeva izložba na Rabu dotaknuvši se ukratko i umjetnikove biografije.


Opisala je i tehniku enkaustike, napomenuvši da je ona zapravo drevna, te je napravila svojevrsnu klasifikaciju Matićevih slika izloženih u Galeriji Rab.


Ovakve izložbe, kao i sam umjetnik Mitar Matić, zaključila je Žigo, dokaz su da slikarstvo nije zamrlo, pa ni u najsuvremenijem visokotehnološkom društvu.



Umjetnik se predstavlja s deset slika iz ciklusa »Enkaustike«, nastalih od 2016. do 2023. godine. Enkaustika je stara slikarska tehnika koja se oslanja na prožimanje voska i pigmenta, a omogućava stvaranje jedinstvenih tekstura i dubine boja.


U skladu s vlastitim promišljanjem slikarstva, odabirom enkaustike čija tehnologija rada iziskuje posebnu vještinu, Mitar Matić istražuje daljnje mogućnosti slikarstva kao likovnog medija.


Sadržajno, »Enkaustike« prikazuju animalističke motive, arheološke lokalitete i dijelove pejzaža, te tek ponekad nedefinirane oblike koji podsjećaju na svjetlosne odbljeske.


Ideja za odabir teme počiva na fotografskom snimanju životinja u divljini i reagiranju objektiva na bilježenje svakog kretanja ili slučajnog pomaka.


Isti moment nesigurnosti i nemogućnost potpune kontrole koju iščitavamo u likovnom pristupu radu korespondira s tematikom ovih slika.


Zreli pristup likovnosti


Svaki je slikarski ciklus Mitra Matića jedna sadržajno zaokružena cjelina, a onaj koji slijedi predstavlja novo likovno istraživanje.


Prepoznatljivi, njemu svojstveni elementi i vizualni znakovi provlače se u kontinuitetu i logičnom slijedu iz ciklusa u ciklus, ali u nešto modificiranom obliku.


Upravo je u ovome zrelost autora – bavi se slikarstvom u vrijeme obilježenom povratkom slikarstva na hrvatsku likovnu scenu na kojoj konkurira zrelim, osobnim i promišljenim pristupom likovnosti.


Mitar Matić rođen je u Rijeci 1981. godine. Diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele 2005. godine.


Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, među kojima su: Grand prix 32. Salona mladih 2014. godine i 2. nagradu 26. Slavonskog bijenala 2018. godine.


Izlagao je na dvadesetak samostalnih i isto toliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i nekoliko javnih zbirki.


Radi kao asistent na katedri za crtanje Akademije primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Rijeci.