Interpretacija

Dubravko Kastrapeli predstavio ilustracije inspirirane Gervaisovim pjesmama

Kim Cuculić

Dubravko Kastrapeli i Sonja Švec Španjol

Dubravko Kastrapeli i Sonja Švec Španjol

U Galeriji "Vladimir Bužančić" otvorena je samostalna izložba »Sve j počivalo i mirovalo« akademskog umjetnika Dubravka Kastrapelija



Samostalna izložba »Sve j počivalo i mirovalo« akademskog umjetnika Dubravka Kastrapelija otvorena je u Galeriji »Vladimir Bužančić« u sklopu Centra za kulturu Novi Zagreb. Riječ je o izložbi ilustracija inspiriranih poezijom Drage Gervaisa.


Umjetnik Dubravko Kastrapeli predstavio se većim brojem ilustracija izvedenih na papirima različitih formata u raznolikim crtačkim i slikarskim tehnikama interpretirajući pojedine pjesme književnika Drage Gervaisa kao što su: »Morčić«, »Tri nonice«, »Polne«, »Nonići stari«, »Oblačić«, »Nonić«, »Na kafe«.


Autentični izričaj


Viša kustosica Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu riječima kako je Dubravko Kastrapeli akademski umjetnik koji je svoje umjetničko djelovanje prvenstveno usmjerio na interpretacije književnih opusa značajnih književnika i književnica – od Cervantesa i Držića preko Ivane Brlić-Mažuranić pa sve do aktualne izložbe posvećene poeziji Drage Gervaisa.





Švec Španjol je istaknula kako ova izložba ima višestruku vrijednost jer istovremeno u fokus stavlja danas zanemarenu književnu formu – poeziju, potom slavi bogatstvo hrvatskih narječja, u ovom slučaju čakavštine, a u likovnom smislu ističe vrijednost medija ilustracije s kojom smo svi odrasli.


Posebnost ove izložbe leži i u činjenici kako predstavljene ilustracije nisu nastale po narudžbi za određenu publikaciju već je autor samoinicijativno, inspiriran nevjerojatnim opusom Drage Gervaisa, iznjedrio ovaj bogat i raznolik opus interpretirajući pojedine pjesme i u nekoliko različitih tehnika od tuša i ugljena, preko akrila i grafičkih boja i to ga čini uistinu autentičnim izričajem.


O autoru


Dubravko Kastrapeli rođen je 1971. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje elektrotehničke škole upisuje nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Kesera.


Ilustriranjem književnih djela bavi se zadnjih petnaestak godina. Započelo je Cervantesovim »Don Quijoteom«, da bi nakon toga nastavio s Marinom Držićem iščitavajući i istražujući njegova djela prepuna živopisnih likova i nevjerojatnih obrata.


Rad na Marinu Držiću urodio je sada već desetogodišnjom suradnjom s Domom Marina Držića u okviru kojeg su nastali stripovi »Novela od Stanca« i »Dundo Maroje«, te postavljene dvije izložbe.


U međuvremenu je radio i ilustracije inspirirane »Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića« Ivane Brlić- Mažuranić.


Izložba ostaje otvorena do 27. rujna.