Izložba

“Dijalog na kvadrat” u Galeriji Juraj Klović: Mozaik, fotografija i riječi za novi sklad

Valentina Botica

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Otvorena izložba četiriju umjetnika u Kloviću



Već poznati koncept izložbe “Dijalog na kvadrat”, u utorak je u Galeriji Juraj Klović predstavio radove četvero umjetnika: Beograđana Maje Đurović i Petra Vujoševića te Branka Janija Kukurina i Vlade Marteka.


Izložba, kao spoj različitih umjetničkih pristupa i naizgled senzibiliteta, ističe zajedničku etičku impostaciju umjetnika.


Foto galerija: "Dijalog na kvadrat" u Galeriji Juraj Klović Foto: Ana Križanec


Branko Kukurin svojim minimalističkim fotografijama naglašava dublje slojeve i sadržaje, bez potrebe za glamurom ili raskošnim scenama, a od glavnih tema njegova stvaralaštva, za izložbu je odabrana uglavnom dokumentaristička fotografija. Vlado Martek, poznat po svojim konceptualnim radovima, kroz svoje poruke također istražuje suvremenu stvarnost.




Čest je gost u Rijeci, ali je prvi put u prostoru Galerije Klović. “Sretan sam u tom dijalogu, jer znamo da se u njemu dokučuju istine, sve se stvari pokazuju u puno većem svjetlu nego u monologu. Ja sam izložio svoje agitacije, sitotiske, uglavnom starije radove jer je moja umjetnost otpočetka bila komunikacija. To nije bila stvar estetike ni etike niti drugih aspekata, nego želja da se što više čovjek približi publici”, u svom je uvodu rekao Martek.


Maja Đurović i Petar Vujošević prezentiraju mini mozaike koji svojom jednostavnošću prenose snažnu estetsku poruku.


Vujošević nije mogao prisustvovati otvorenju, ali je Maja Đurović zahvalila u svoje i njegovo ime. “Meni je ovo prvi put da izlažem u Rijeci i iskreno se nadam da ovo neće biti jedini put predstavljanja mojih radova riječkoj publici.


Radovi koje ovdje predstavljam su iz ciklusa istraživanja ljudskog portreta, ali i mozaika kao jedne tehnike kojoj se vrlo često prilazi s predrasudama što ona jest.


Ovo je istraživanje opipavanje onoga na koji način suvremeni mozaik može iskazati sve ono što je ideja ili utjecaj čistog likovnog izraza, ne vezujući se za tradicionalne pristupe radu i tehnici”, rekla je Đurović, čiji radovi predstavljaju portrete običnih ljudi od recikliranih materijala i krhotina stakla u kombinaciji s prirodnim kamenom.


Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja 2024.