Autobiografska knjiga

Hrvatski prijevod svjetskog bestselera donosi osobni uvid u život Paula McCartneya

NL

Foto Igor Maračić

Foto Igor Maračić



Originalno objavljena 2021. godine, autobiografska knjiga »Paul McCartney – Lyrics: Moj autoportret kroz pjesme« od sada je, na više od 600 stranica, dostupna u hrvatskom prijevodu, u mekom uvezu, u izdanju Rockmarka.


Kroz priče o pjesmama, intimnim komentarima, neotkrivenim pričama i osobnim fotografijama slavni nas britanski glazbenik vodi na putovanje od vremena The Beatlesa, preko Wingsa, sve do njegove solokarijere. Otvoreno progovara i o nizu osobnih trenutaka koji su obilježili njegov život.


McCartney otkriva priče iza nekih od svojih najpoznatijih pjesama kao što su »Yesterday«, »Let It Be« i »Hey Jude«, anegdote o inspiraciji koja stoji iza njih, poput trenutka kada je melodiju za »Yesterday« sanjao u snu, isprva je nazvavši »Scrambled Eggs«, ili trenutaka kada mu je također u snu došla vizija njegove majke koja ga je nadahnula da napiše »Let It Be«.




Knjigu posebnom čine uvidi u njegov kreativni proces pa se tako prisjeća suradnje s Johnom Lennonom, govoreći o njihovoj igri natjecanja koja je često rezultirala njihovim najboljim materijalom.


Opisuje i kako se poigravao jezikom, što je vidljivo u pjesmi »Penny Lane«, te kako je eksperimentirao s različitim melodijama i instrumentima. Pjesma »Blackbird« bila je oda borbi za građanska prava u SAD-u, »Eleanor Rigby« promišljanje o samoći i prolaznosti vremena, a »Band on the Run« odraz želje za slobodom i svježim početkom nakon raspada The Beatlesa.


»Maybe I’m Amazed« je ljubavna pjesma posvećena njegovoj prvoj supruzi Lindi McCartney, dok pjesme »Dear Friend« i »Too Many People« otkrivaju emocionalne slojeve njegovog odnosa s Johnom Lennonom, posebno nakon raspada benda.


Uz priče i stihove, knjiga donosi više od stotinu nikad prije viđenih fotografija, rukopisa i osobnih suvenira.