Svečano otvorenje

FOTO Vratile se Riječke ljetne noći. Plesni spektakl u Benčiću oduševio publiku

Ervin Pavleković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Ovogodišnje Riječke ljetne noći trajat će do 20. srpnja i održavat će se na trima lokacijama



Manifestacija Riječke ljetne noći koja je tijekom godina postala Riječanima i Riječankama omiljena – zato što se odvija u ljetnim mjesecima, zato što nudi kazališni presjek onog najboljeg, i zato što je program raznovrstan i za sve – vratila se u naš grad na velika vrata plesnim spektaklom „Grand finale“, suvremenom baletnom predstavom koja je ovosezonski i kritičarski i komercijalni uspjeh HNK-a Ivana pl. Zajca, kojim je ovogodišnja kulturna manifestacija večeras i otvorena.


Foto galerija: Otvaranje Riječkih ljetnih noći Foto: Ana Križanec


Usprkos vjetru koji danas vije, zainteresiranih za samu manifestaciju čiji se povratak u starom obliku godinama iščekivao, kao i za samu plesnu predstavu “Grand finale” svjetski priznatog koreografa Nadava Zelnera, koja ne prestaje oduševljavati, nije nedostajalo.


A predstava je, sudeći po reakcijama publike, oduševila još jednom, sada i na vanjskoj pozornici u Art-kvartu “Benčić”, ponajprije zbog Zelnerova specifična plesnog jezika koji uključuje popkulturne reference, brze izmjene, uz emocionalni obol.




Ovogodišnje Riječke ljetne noći trajat će do 20. srpnja i održavat će se na trima lokacijama, a uz primarni Art-kvart „Benčić“, to su i sam HNK „Zajc“ te riječke plaže, na kojima će biti izvedene brojne predstave, počevši od „site-specific“ izvedbe predstave „Leica format“, zatim gostujućih „Maratonci trče počasni krug“ i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ (HNK u Osijeku), također gostujuće „Tiha noć“ Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića (HNK u Splitu), čeka nas i također hvaljeni balet „Sad i nikad više“, a u sklopu koncertnog programa „Oda radosti“, „Puccini gala“, udaraljkaški koncert „Uživajte u ritmu“, mjuzikla „Jalta, Jalta u izvedbi obitelji Surian“, kao koncert jedinstvenog Ibrice Jusića pod nazivom „Od Shakespearea do sevdaha“ koji će, kao i predstava „Čekajući Oresta“ (varaždinski HNK), biti dijelom ovogodišnjih 75. Dubrovačkih ljetnih igra. Također, moći će se pogledati i hvaljena predstava „Cure“ Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke, a svoju će premijeru imati predstava „Romanca o tri ljubavi“ Antuna Šoljana, u režiji Denisa Brižića.