Baltičko natjecanje

Film “Tragovi” Dubravke Turić na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

"Tragovi" prate ženu, koju glumi Marija Škaričić, pred životnim promjenama koje se podudaraju s njezinim antropološkim istraživanjem simbola i intarzija na stećcima



Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić, “Tragovi” prikazat će se u sklopu Baltičkog natjecanja 26.  Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu, koji se održava od 11. do 27. studenog.


“Prva litavska koprodukcija s Hrvatskom nudi prekrasno uzbudljivo iskustvo znatiželjnim, strpljivim i pažljivim gledateljima koji se ne boje izgubiti osjećaj za vrijeme u elegantnim zagrljajima spore poetske drame,” najavljeno je na službenim stranicama festivala.


Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić u Tallinnu će se prikazati 24. studenog, u natjecanju s još 14 naslova iz Litve, Latvije i Estonije.




“Tragovi” prate ženu, koju glumi Marija Škaričić, pred životnim promjenama koje se podudaraju s njezinim antropološkim istraživanjem simbola i intarzija na stećcima.


Uz nju, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.


Svjetsku premijeru film je imao na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a u ponedjeljak se prikazuje i na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Valenciji, koji traje do 30. listopada.


Uskoro će se, 26. listopada, premijerno predstaviti i hrvatskoj publici, na Zagreb Film Festivalu, dok u redovnu kinodistribuciju kreće od siječnja 2023.


Uz režiju, Dubravka Turić, zajedno s Danijelom Žeželjom, potpisuje i scenarij, a i montažerka je filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović.


Film nastaje u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije te, među ostalim, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.


U konkurenciji debitantskih filmova svjetsku premijeru imat će dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića “Pelikan”, kao i manjinska koprodukcija “Čovjek bez krivnje” Ivana Gergoleta.


Još se jedan hrvatski film i tri manjinske koprodukcije prikazuju u natjecateljskim programima za djecu.


Animirani “Pisma na kraju šume” Jelene Oroz i “Mišja kuća” Timona Ledera dio su natjecateljske sekcije kratkih animiranih filmova za djecu.


Dugometražne igrane manjinske koprodukcije “Kapa” Slobodana Maksimovića i “Ljeto kada sam naučila letjeti” Radivoja Andrića prikazuju se u sklopu natjecateljskog programa za djecu.


Od osnutka 1997.  Black Nights je postao jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji godišnje posjeti oko 80 tisuća ljudi.


Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, s ostalih 14 festivala u svijetu.