BOGAT PROGRAM

Evo što nudi listopad u Art-kinu: novi filmski hitovi, Paradžanov, Delon i talijanski fenomen

P. N.

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA



Početak listopada u Art-kinu donosi neke od najzvučnijih novih naslova ove filmske sezone. Već od prvog u mjesecu na repertoar stiže šokantni, hvaljeni i višestruko nagrađivani horor Supstanca redateljice Coralie Fargeat u kojem je slavna američka glumica Demi Moore ostvarila ulogu svoje karijere, a s prikazivanjem se i nastavlja talijanski kino fenomen Uvijek postoji sutra u režiji i glavnoj ulozi popularne talijanske glumice Paola Cortellesi koji oduševljava i domaću publiku.
Od 2. listopada na repertoaru je i novi film peterostrukog oskarovca Francisa Forda Coppole, znanstveno-fantastični spektakl Megalopolis s epskom rimskom pričom smještenom u modernoj Americi na kojoj je veliki američki filmaš radio više od 40 godina.


Idućeg dana, 3. listopada, na program stiže Jocker: Ludilo u dvoje, nastavak sjajnog psihološkog trilera iz 2019. s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, kojem se pridružuje i glazbena zvijezda Lady Gaga u ulozi Harley Quinn. Novi psihološki misteriozni triler velikog Hirokazua Koreede Čudovište, dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu, na repertoar Art-kina stiže 10. listopada.
Tu je i neizostavno gostovanje jubilarnog 20. izdanja Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji ove godine u Art-kino donosi novi film uvaženog eksperimentalnog filmaša i umjetnika Bena Riversa Bogancloch u kojem se autor ponovno vraća svom starom filmskom subjektu, Jakeu Williamsu – bivšem mornaru koji živi daleko od civilizacije. Projekcija filma održava se 3. listopada u 20 sati, a idući dan, 4. listopada rezerviran je za dva bloka kratkometražnih filmova koji objedinjuju najistaknutije naslove ovogodišnje jubilarne edicije 25 FPS-a.


Dobitnik nagrade Zlatna palma za najbolji kratkometražni film na festivalu u Cannesu 2024. godine – Čovjek koji nije mogao šutjeti – riječku kinopremijeru ima u subotu, 5. listopada u 19 sati u Art-kinu, uz gostovanje redatelja filma Nebojše Slijepčevića.




Slijepčevićev film riječka publika može pogledati i u sklopu ovogodišnjeg Manhattan Short festivala koji se u Art-kinu održava 5. listopada u 20 sati i, reprizno, 6. listopada u 18 sati.
Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja redatelja i scenarista, slikara i kolažista, kostimografa i scenografa Sergeja Paradžanova, Art-kino organizira ciklus filmova Ludius, ludio… Sergej Paradžanov posvećen ovom istinskom homo ludensu svjetske kinematografije. Ciklus započinje 18. listopada filmom Sjenke zaboravljenih predaka, a nastavlja se sljedećim naslovima: Kijevske freske i Sayat-Nova (25. listopada), Legenda o Suramskoj tvrđavi (8. studenog) i Ašik-Kerib (15. listopada).
Riječkoj publici omiljen Tjedan češkog filma ove se godine u Art-kinu održava od 22. do 24. listopada, a program otvara češki kandidat za nagradu Oscar, napeta povijesna drama Braća Tomáša Mašína. Na programu je i znanstveno-fantastični cyberpunk triler Točka oporavka, dugometražni prvijenac Roberta Hloza, premijerno prikazan u Karlovim Varima te crnohumorna horor-komedija Došla je u noći u režiji Jana Vejnara i Tomáša Pavlíčeka.


Premijera filma Grandpa Guru – portretnog dokumentarca koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, glazbu i umjetnost njihova pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića – u Art-kinu se održava u četvrtak, 24. listopada u 20 sati, uz gostovanje redatelja i scenarista Slivija Mirošničenka te producenta i scenarista Sanjina Hasanefendića.


Ime velikana francuske kinematografije Alaina Delona ove je godine postalo dijelom filmske povijesti, stoga je njemu u čast Art-kino priredilo prigodnu retrospektivu s kojom će započeti 29. listopada u 20 sati projekcijom filma U zenitu sunca Renéa Clémenta, inače prvoj ekranizaciji nekog od romana Patricije Highsmith iz ciklusa o antijunaku Tomu Ripleyju. Retrospektiva će se nastaviti u studenom filmovima Melvillea, Antonionija, Loseyja i drugih.
Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.