Šesto izdanje

Dani rane glazbe u Rijeci. Umjetnici iz Hrvatske i inozemstva stižu s raznolikim programima

Kim Cuculić

Foto CORONA LAUREA

Foto CORONA LAUREA

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će prvi put u Rijeci glasoviti Ansambl Responsorium, Trio Corrente te Riječki barokni solisti čiji gost je slovenski gitarist i lutnjist Izidor Erazem Grafenauer



RIJEKA – Šesto izdanje Dana rane glazbe u Rijeci i ove se godine održava u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije kod Kosog tornja/Vela crikva u tri termina s međunarodnom postavom i raznolikim programom. Prve večeri festivala, 6. listopada, u 19 sati nastupit će jedan od naših najoriginalnijih ansambala za ranu glazbu Ansambl Responsorium s programom pod nazivom »Musica mundana, humana et instrumentalis – od inspiracije do manifestacije u glazbi 17. stoljeća«.


Ansambl je posvećen istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara sedamnaestog stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine. Ansambl Responsorium laureat je 49. Varaždinskih baroknih večeri godine za projekt »Tomaso Cecchino: Psalmi, missa et alia cantica« i 52. VBV-a za projekt »Sancta Maria, Mater Ecclesiæ – marijanski moteti Hieronimusa Talonusa Puljanina«. Riječka će publika imati privilegij prva čuti novo naručeni instrument, pozitiv, to jest organo a legno koji je ove godine izgrađen u glasovitoj obiteljskog radionici Pradella (Caiolo, Lombardija).


Večer Vivaldija


Na središnjem koncertu festivala, 27. listopada, u 19 sati nastupit će Trio Corrente. Ovaj riječki sastav već sedmu godinu zaredom bilježi zapažene nastupe diljem Hrvatske, na festivalima poput Varaždinskih baroknih večeri i drugdje. U listopadu 2023. godine nastupili su u crkvi sv. Franje Asiškog u Parizu s francusko-hrvatskim programom. Riječkoj će se publici predstaviti programom »Italija u inozemstvu« u sklopu kojeg će izvesti djela F. Geminianija, P. Locatellija i G. B. Plattija, skladatelja koji su svoj radni vijek proveli i najznačajniji opus stvarali izvan rodne Italije.




Na završnom koncertu festivala, 3. studenoga, u 19 sati uz festivalski ansambl Riječki barokni solisti – RiBaSol s programom »Večer Vivaldija« nastupit će solisti Metod Sironić na traversu i gost večeri, poznati slovenski, gitarist, lutnjist i teorbist Izidor Erazem Grafenauer. Nakon završenih studija na muzičkim akademijama u Ljubljani i Zagrebu, redovito nastupa u inozemstvu u komornim sastavima te je do sada pozvan kao solist od sljedećih orkestara: Slovenska filharmonija, Orkestar mariborske opere, Musica viva Moskva, La voce strumentale, Klapeida Chamber Orchestra, Dubrovački komorni orkestar i drugih. Predaje komornu glazbu, lutnju i povijesne trzalačke instrumente na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.


Ulaz na sve koncerte je besplatan. Organizator festivala je Udruga Corona laurea Lovran. Festival se održava uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Riječki barokni solisti


Ovim povodom upitali smo Metoda Sironića da se ukratko osvrne na dosadašnji period i najavi planove za budućnost.


– Festival Dani rane glazbe je u Rijeci u svojih 6 godina postojanja okupio brojne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva u većim i manjim sastavima s uvijek raznovrsnim programima. Rana glazba po svojoj prirodi daje, bolje rečeno, uvjetuje slobodu u koncipiranju koncerta. Bachova se kantata ili Vivaldijev koncert mogu izvoditi sa 6 ili 26 glazbenika i po tome je svaka izvedba posebna jer formalno ne mora slijediti određeni kanon. Daleko od toga da rana glazba nema svoja pravila, no ona su duboko integrirana u njezinu srž i ne zamaraju formom.


Prvi festivalski ansambl bio je Trio Corrente, čiji su članovi Metod Sironić – traverso, Lea Sušanj Lujo – barokno violončelo/viola da gamba i Jelena Tihomirović, čembalo, koji se 2021. godine proširio u sastav koji mi rado nazivamo RiBaSol (Riječki barokni solisti). Pridružili su im se tako Silvio Richter i Ivan Jakšeković – barokne violine i Hiwote Tadesse, barokna viola, naši ponajbolji muzičari s polja rane glazbe s dugogodišnjim izvođačkim iskustvom. Taj nam je muzički korpus omogućio izvođenje zahtjevnijih djela iz repertoara, te smo pored uobičajenih koncertantnih instrumentalnih djela prošle godine izveli dvije Bachove kantate br. 82a i 209 uz našu najperspektivniju mladu sopranisticu Josipu Bilić. S prošlih izdanja festivala treba spomenuti nastupe ansambla Minstrel, flautisticu Anu Benić Šalinović, mađarskog flautista Benedeka Csaloga i slovenskog čelista i gambista Domena Marinčiča.


Na ovogodišnjem festivalu nastupit će prvi put u Rijeci glasoviti Ansambl Responsorium, Trio Corrente te Riječki barokni solisti čiji gost i solist će biti slovenski gitarist i lutnjist Izidor Erazem Grafenauer.


Program za sljedeće, 7. Dane rane glazbe, već je dogovoren i veselimo se da ćemo imati priliku proširiti svoje djelovanje i na druge koncertne prostore u gradu Rijeci. Naravno, potpora monsinjora Sanjina Francetića, koji nam svake godine s povjerenjem ustupljuje prostor najveće i najakustičnije crkve, riječke Assunte kod Kosog tornja, ključna je za funkcioniranje ovog festivala, zaključuje Sironić.