PREMIJERA

Čaroban “Čarobnjak iz Oza” u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Kim Cuculić

Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

središtu ove dramatizacije je vječna borba između dobra i zla, koje su utjelovili Zlatko Vicić kao dobar čarobnjak i Alex Đaković u ulozi zle vještice.



RIJEKA – U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka pretpremijerno je izvedena predstava “Čarobnjak iz Oza”, prema poznatom predlošku američkog pisca L. Franka Bauma. Redateljica i autorica dramatizacije Biserka Kolevska, gošća iz Bugarske, pristupila je ovom klasiku književnosti za djecu na drukčiji način, odvevši male i velike gledatelje na maštovito putovanje kroz čarobne zemlje.


Za to je posebno zaslužna scenografkinja i kreatorica lutaka Zlatka Vacheva, koja uz pomoć svojih krinolina “oživljava” razne prostore nastanjene neobičnim bićima. U središtu ove dramatizacije je vječna borba između dobra i zla, koje su utjelovili Zlatko Vicić kao dobar čarobnjak i Alex Đaković u ulozi zle vještice.





U kombinaciji igrane i lutkarske predstave lutkicu Dorothy animira Petra Vučković, a ostale lutke animiraju Andrea Špindel i David Petrović. Tu su, dakako, lik Strašila koje ide na put isprositi od čarobnjaka malo mozga, Limeni Drvosječa koji traži srce i Plašljivi Lav kojem nedostaje hrabrosti.


Predstava “Čarobnjak iz Oza” bogata je vrstama lutaka i animacijskim tehnikama, a dojmljivosti, pa čak i spektakularnosti uprizorenja na maloj pozornici riječkog kazališta lutaka, pridonose glazba Vassilena Valtchanova i oblikovanje svjetla Sanjina Seršića. Koreografsku podršku dala je Mila Čuljak, a prevoditeljica dramatizacije je Ana Vasung. Oduševljena publika izvođače je nekoliko puta pozvala na poklon.