Sabrani tekstov

Art-kino u utorak predstavlja novu knjigu “Šifra: Rubeša”

P. N.

Ilustracija / Snimila Angela Maksimović

Ilustracija / Snimila Angela Maksimović



Projekt objavljivanja nove Rubešine knjige svojevrsni je hommage njegovom doprinosu u radu kina te se njome na jednom mjestu želi sačuvati onaj vidljivi dio njegova doprinosa koji je ‘upisao’ u rad Ustanove i time aktivno pratio kronologiju razvoja programske koncepcije Art-kina


U utorak, 9. srpnja s početkom u 20 sati, Art-kino predstavlja novu knjigu Šifra: Rubeša (Sabrani tekstovi Dragana Rubeše pisani za Art-kino), objavljenu u suizdavaštvu Art-kina s Nakladom Jesenski i Turk, koja objedinjuje mjesečne najave koje je za filmske programe Art-kina pisao filmski kritičar Dragan Rubeša punih trinaest godina, od početka jesenske sezone 2009. do kraja ljetne 2021. godine.


Na predstavljanju sudjeluju suurednica knjige Tanja Vrvilo te filmska kritičarka i urednica filmske edicije HFS-a Diana Nenadić, dok će razgovor moderirati kulturni kroničar i filmski kritičar Novog lista Ervin Pavleković. Nakon predstavljanja knjige, u 21:15 sati uslijedit će filmski dio programa projekcijom filma tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula Ujak Boonmee prisjeća se svojih bivših života, dobitnika Zlatne palme u Cannesu 2010. godine kojeg je Rubeša osobno veoma cijenio.




Projekt objavljivanja nove Rubešine knjige svojevrsni je hommage njegovom doprinosu u radu kina te se njome na jednom mjestu želi sačuvati onaj vidljivi dio njegova doprinosa koji je ‘upisao’ u rad Ustanove i time aktivno pratio kronologiju razvoja programske koncepcije Art-kina, zahvaljujući kojoj se ono uspjelo etablirati kao jedna od središnjih gradskih ustanova u kulturi, čiji je rad prepoznat i van granica regije i države.


I premda se radi o naizgled neslobodnoj formi, sputanoj hirovitim programskim okvirom, Dragan je od iste stvorio svoju rubešijanu, tekst bremenit bogatim gledalačkim i kritičarskim iskustvom koji s lakoćom meandrira nepreglednim poljem svjetske kinematografije, ali i drugih umjetnosti, primajući u sebe naizgled nespojive svjetove i autore, pojedine opuse ili samo stavove, šireći tako horizont gledatelju namjerniku te mu nudeći informacije neophodne za vlastito filmsko ‘rudarenje’.


Ili, kako je to u svom predgovoru zapazila Tanja Vrvilo: Misaona struja svijesti Draganovih tekstova proširuje i višestruko skreće polazni motiv ili nadahnuće na nekoliko srodnih i počesto najudaljenijih točaka na filmskoj, književnoj, kazališnoj, glazbenoj mapi svijeta. I tako čini sa svakim tekstom iznova, virtuozna kruženja i skretanja filmske misli u neprekinutom su kretanju za filmove koje ćemo poželjeti dodirnuti očima.


Ulaz na predstavljanje knjige slobodan je za sve posjetitelje, a ulaz na projekciju filma Ujak Boonmee prisjeća se svojih bivših života slobodan je za članice i članove Filmskog kluba Art-kina.


Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena projekcija se održava u dvorani Art-kina.


Ulaznice za projekciju su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.