Opasnost po zdravlje

U brašnu u Austriji pronađena bakterija koja proizvodi opasan shiga toksin. Stiglo im je iz – Hrvatske

P. N.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Escherichia coli STEC koja proizvodi “shiga-like” toksin pripada skupini najvažnijih bakterija trovača hranom



Iz Europskog centra za sigurnost hrane, izvijestili su kako je u heljdinom brašnu na tržištu Austrije otkrivena bakterija Escherichia coli koja proizvodi opasni shiga toksin koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.


Brašno je proizvedeno u Sloveniji, ali u Austriju je stiglo iz – Hrvatske, piše portal Danica.


Odmah ne naloženo povlačenje brašna iz trgovina u Austriji, a dosad nije poznato je li ga bilo i na prodajnim mjestima u Sloveniji i Hrvatskoj. No to je realna mogućnost, pa je do reakcije mjerodavnih institucija uputno izbjegavati heljdino brašno proizvedeno u Sloveniji.




Escherichia coli STEC koja proizvodi “shiga-like” toksin pripada skupini najvažnijih bakterija trovača hranom. Upravo taj soj bakterije E. coli može uzrokovati teške zdravstvene probleme poput proljeva, hemoragijskog kolitisa, sindroma hemolitične uremije te zatajenja bubrega, navode epidemiolozi, piše Danica.