Bakterijska infekcija

Listerijom se zarazili jedući hrenovke: U Italiji tri sumnjive smrti i 66 oboljelih

P. N.

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

Bolest se može manifestirati poput gripe, ali kod ljudi krhka zdravlja moguće su infekcije koje se šire po cijelom tijelu i meningitis



 


U Italiji je od 2020. zabilježen niz slučajeva listerije, teške bolesti koja pogađa one koji pojedu hranu kontaminiranu istoimenim bakterijskim sojem. U prosincu 2021. te u ožujku i lipnju ove godine u talijanskoj Lombardiji, Pijemontu, Emiliji-Romagni zabilježena su, kažu u talijanskom ministarstvu zdravstva, “tri slučaja smrti ljudi koji su i inače bili krhka zdravlja zbog dobi ili patili od popratnih bolesti”. Dva od tih slučajeva već su bila poznata početkom srpnja. Oboljelih od listerije bilo je u Italiji 66, od kojih su neki pacijenti završili u bolnici, javlja La Repubblica.


 


Sumnja na sir




 


Trebalo je vremena da se shvati što je uzrok infekcija kod ljudi koje su se pojavile prije dvije godine. Već duže vrijeme postoji sumnja na sir, a za taj proizvod poslana su i upozorenja Europskoj agenciji za sigurnost hrane. Zatim, ovog ljeta, došlo je do povlačenja nekih pakiranja pilećih i purećih hrenovki. Talijansko ministarstvo zdravstva je 23. rujna zaprimilo priopćenje koje kaže da su provjere koju je provela radna skupina “pokazale korelaciju između nekih kliničkih slučajeva i prisutnosti soja Listeria St 155 u hrenovkama na bazi mesa peradi koje proizvodi tvrtka Agricola Tre Valli. Prisutnost je potvrđena i uzorkovanjem provedenim u postrojenju”. Uključena tvrtka, koja proizvodi za nekoliko tvrtki, “provodi sve mjere zaštite potrošača povlačenjem proizvoda kod kojih je nađena listerija i primjenom maksimalnih mjera opreza, za sve hrenovke proizvedene prije 12. rujna 2022. godine. ”


Međutim, rad na istraživanju uzroka bolesti nije završen. U talijanskom ministarstvu najavljuju nove provjere drugih paketa hrenovki te drugih proizvoda koji bi mogli biti povezani sa slučajevima oboljenja kod ljudi.


Obavezno kuhanje


 


“Listeria monocytogenes” je bakterija koja može biti prisutna u tlu, vodi i vegetaciji i može kontaminirati hranu poput mlijeka, povrća, mekih sireva, nedovoljno kuhanog mesa, slabo začinjenih kobasica. Prijenos na ljude odvija se putem hrane. “Zdrava djeca i odrasli mogu se povremeno zaraziti, ali rijetko razvijaju ozbiljnu bolest za razliku od oslabljenih, imunokompromitiranih pojedinaca i kod trudnica gdje je bolest teža.” Bolest se može manifestirati poput gripe, ali kod ljudi krhka zdravlja moguće su infekcije koje se šire po cijelom tijelu i meningitis. Bakterija je otporna na niske temperature, ali je vrlo osjetljiva na visoke. Iz tog razloga, kuhanje hrane je prva mjera opreza kako bi se izbjegla infekcija.


Iz talijanskog ministarstva zdravstva pozivaju potrošače da pažljivo čuvaju hranu, a u konkretnom slučaju hrenovki da poštuju pravila pripreme navedena na ambalaži “koja inače uključuju kuhanje prije konzumacije”.