Emisija Report

Kakvu kavu pijemo? Ova tvornica sadržaj škartiranih pakiranja ponovo šalje u dućane

P. N.

Foto Report / RAI3

Foto Report / RAI3

"Kontaminirana kava iz oštećenih kapsula ponovo se koristi", govori zaposlenik



 


Arabica se miješa s bezkofeinskom mješavinom robuste i drugim sortama, stvara se mješavina različito pržene kave i kave različitog podrijetla. To se, kako pokazuje istraga novinara emisije Report talijanske televizijske postaje RAI3, događa u tvornici kave Lavazza u Gattinari, u pokrajini Vercelli.


Anonimni zaposlenik zapravo je izvijestio da unutar tvornice postoji odjel u koji stiže sav otpad ili škart pakirane kave, u paketima i kapsulama, a reporter Bernardo Iovene televizijske postaje RAI3 otkrio je nešto nevjerojatno, javlja talijanski portal Greenme.




 


Otpadne kapsule na kraju se režu i iz njih se u posudu istresa kava koja će ponovo ići u prodaju. “Kontaminirana kava iz oštećenih kapsula ponovo se koristi”, govori zaposlenik na snimci emitiranoj u emisiji Report.



Nekad se škart koristio za gnojivo


Kako se doznaje u emisiji Report, u toj je tvornici postoji poseban odjel u koji stiže sav otpad kave, odnosno oštećeni paketi i kapsule. Taj se otpad ponovo koristi odnosno miješa s drugom kavom koja zatim završi na policama supermarketa i koju kupujemo apsolutno nesvjesni svega toga.


Kava iz oštećenih pakiranja je zapravo kontaminirana, jer su pakiranja otvorena ili neispravna, a osim toga kada je se ponovo pakira ne miješa je se s istom kategorijom kave, već se miješaju kave različitih kvaliteta i podrijetla, uključujući kavu bez kofeina.


No nije se uvijek tako postupalo u tvornici u Gattinari. Zapanjujuće je da je prije toga takav otpad prodavan tvrtki koja je od njega proizvodila gnojivo, a sada – odnosno zadnje tri godine – “gnojivo” se ponovo pakira u pakete kave koji zatim završe u supermarketima, priznaje zaposlenik. “Budući da se količina otpada povećala, on se ponovo pakira za prodaju”, kaže zaposlenik.


 


Čak se i kapsule koje imaju na površini zalijepljenu smeđu gumicu recikliraju: to su kapsule koje se koriste za testiranja i koje bi zapravo trebalo baciti jer imaju rupu kroz koju je ušao zrak.


Da rezimiramo, dakle: otpadna kava uzima se iz kapsula koje se smatraju neispravnima, prosijava, usisava u cijevi, a zatim završava u otvorenom spremniku od 180 kg, kroz koji prolazi i zrak. Odatle se kava odvozi na odjel gdje se prepakira, sve zajedno i sve iz jedne posude.


“Nema kontrola na ovoj liniji”, kaže nadalje zaposlenik tvornice, koji također navodi da – po njegovom mišljenju najviši rukovoditelji tvrtke nisu upoznati s tim.


Izvješće je stiglo do pokrajinskih tajnika sindikata koji su izjavili da nikada nisu bili upoznati s time.


Konzultirana je i uprava Lavazze, ali je isprva izbjegla izravne dogovore i spomenula da je moguća kontaminacija smjese kave nakon dugog izlaganja zraku, što se – prema mišljenju članova uprave – obično ne događa jer je u postrojenjima vrijeme izlaganja zraku  minimalno i kontrolirano te ne utječe na kvalitetu kave.


Međutim, ostaju i druga pitanja. S obzirom na to da uporaba određenih količina takvih proizvoda može biti prihvatljiva, zašto se to ne bi službeno priznalo  i deklariralo na etiketi proizvoda u korist potrošača.


Macinato formato famiglia – Report


Odgovor tvrtke Lavazza


Nakon izvješća u emisiji Report i objave članka u talijanskim medijima, Lavazza  je objavila priopćenje. “Kvaliteta i sigurnost proizvoda apsolutno su bitni elementi za Lavazza Grupu. Tijekom našeg proizvodnog procesa moguće je uporabiti i koristiti mljevenu kavu koja je pakirana u neispravnu ambalažu (pakete ili kapsule), na primjer s pogreškama u neto sadržaju kave ili označavanju. Namjenske linije u skladu su sa strogim postupcima i kontrolama kako bi se u potpunosti zajamčila kvaliteta i sigurnost proizvoda te podliježu provjeri trećih strana, kao i sva postrojenja u tvornicama Lavazza. Svi proizvodi, s druge strane, čiji nedostatak pakiranja uzrokuje izlaganje kave zraku ili bilo koji drugi događaj koji može utjecati na kvalitetu ili sigurnost, uvijek su isključeni tijekom postupka uporabe i definitivno odbačeni iz proizvodnog procesa. Takva kava, dakle, nikada se ne koristi ponovo, već može biti namijenjena trećim stranama za neprehrambene svrhe (npr. gnojiva, pelete itd.). Grupa Lavazza nikada i ni pod kojim uvjetima ne prihvaća kompromise u kvaliteti, niti stavlja na tržište proizvode koji su potencijalno rizični za zdravlje potrošača, kao što bi upotreba izraza “kontaminiran” u televizijskoj vijesti mogla sugerirati”, piše u priopćenju.