Popuštanje mjera

Očajni vlasnici kafića u Rijeci žele otvoriti interijere: “Potpuno je izvan pameti ova segregacija!”

Alenka Juričić Bukarica

Potpuno je izvan pameti da se opet ide na segregaciju i radi razliku između restorana i kafića. Isto tako ne razumijem da ljudi mogu biti u dućanima, a u kafićima ne smiju, kaže Vedran Jakominić



Najave ministra Davora Božinovića kako bi se trebao dopustiti rad restoranima u zatvorenim prostorima, ali ne i kafićima, naišla je na brojne kritike kod ugostitelja.


Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, kazao je za naš list, komentirajući nove najave, kako je apsolutno neprihvatljivo da mjere nisu horizontalne, odnosno da se ne primjenjuju na sve ugostiteljske objekte jednako, te ukazao kako su kafići ipak u težoj situaciji nego restorani.


– Potpuno je izvan pameti da se opet ide na segregaciju i radi razliku između restorana i kafića. Isto tako ne razumijem da ljudi mogu biti u dućanima, a u kafićima ne smiju.


Nepovoljan položaj




Činjenica je da su restorani ipak u puno boljoj poziciji jer je deficit kadrova na tržištu strašan, a restorani ipak mogu ponuditi nešto bolje plaće pa samim time i lakše privući kadrove.


Ipak, kadar je općenito »pobjegao« velikim dijelom i u druge struke, o čemu se već dugo govori, a sada je došlo do toga da je mogućnost naći radnika za rad u ugostiteljstvu naprosto nestala, ishlapila. I to je ogroman problem.


Ako pogledate bilo koji kafić, svi traže osoblje, a osoblja nema jer nema novca da se to osoblje adekvatno plati, ukazao je predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera.



Također je ukazao kako ugostitelji ne mogu doći do kredita niti sredstava za pripremu sezone.


– Ja ne znam tko će odraditi ovu sezonu, ali znam da je nekoliko kafića već otišlo u probleme i da su u nemogućnosti da dođu do novca u banci, posuđivali novac od kamatara. I to je strašno.


A sada nas se opet stavlja u nepovoljniji položaj, ispada da je ovo nekakav križarski rat protiv kafića. Cijelo vrijeme se u stvari kafići stavljaju u puno lošiju situaciju u odnosu na restorane, rekao je Jakominić.


Što se tiče najava kako bi se ugostiteljima trebalo dopustiti rad do 23 sata, kazao je kako će to dosta pomoći. Naime, posebno ljeti, najproduktivnije doba je, pojasnio je, vrijeme od 21 do 23 sata.


Moglo se drugačije


– To znači puno. Ali činjenica je da, ako se ne radi u unutarnjem prostoru, opet smo u problemu, istaknuo je ovaj ugostitelj.


Govoreći o samoj sezoni, dodao je kako izgleda da će se granice otvoriti i gosti doći, no opet, uz manjak kadra, pitanje je tko će ih usluživati. Samim riječkim ugostiteljima to ipak neće značiti previše, jer, reći će, žive prvenstveno od stanovnika ovog kraja, a ne turista.


– Ali da, uvjet da preživimo je da imamo dobru sezonu, slikovito je opisao situaciju predsjednik ovog udruženja ugostitelja.


Najave popuštanja mjera komentirao je i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna. Istaknuo je zadovoljstvo popuštanjem mjera, ali ne i činjenicom da će samo restorani moći raditi u zatvorenom.


– Nakon 15 mjeseci agonije i akumuliranja gubitaka bilo je vrijeme da dođe do popuštanja, imamo bolju epidemiološku situaciju s obzirom na broj procijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus. Apsolutno je došlo vrijeme za to.


Ono na što smo apelirali cijelo vrijeme, ali nažalost to nisu uvažili, je bilo da ne radimo razliku između caffe barova i restorana, tražili smo da to bude horizontalno, kazao je Karna.


Navodi kako se kafićima i u zatvorenom moglo ograničiti točenje alkohola, broj ljudi po kvadratu i definirati razmak stolova.


Ujedno smatra da se radno vrijeme moglo produžiti do ponoći, ali i kako očekuje da bi se ograničenja oko radnog vremena u dogledno vrijeme mogla i potpuno ukinuti.