Reuters
Vrhunac žetvene sezone 2022/2023. kreće u studenome i završava u prosincu.
povezane vijesti
SAN JOSE – Kostarika će proizvesti znatno više kave u sezoni 2022/2023. zahvaljujući većoj površini pod plantažama, procijenio je institut za kavu ICAFE, najavljujući oporavak od posljedica nepovoljnih klimatskih uvjeta.
Proizvodnja će u novoj sezoni vjerojatno porasti za 11,5 posto, na 1,43 milijuna vreća po 60 kilograma, procjenjuje ICAFE.
„To je jako dobra vijest. Uvijek smo govorili bi Kostarika trebala proizvoditi više kave, s obzirom na kontinuirano veliku globalnu potražnju”, rekla je izvršna direktorica instituta Xinia Chaves.
U prethodnoj sezoni klima je negativno utjecala na urod i izvoz je pao za 8,8 posto, pa kostarikanski uzgajivači nisu mogli maksimalno iskoristiti više cijene na međunarodnim tržištima.
Vrhunac žetvene sezone 2022/2023. kreće u studenome i završava u prosincu.