Burger od 1.250 kuna / Foto T. PERINIĆ
Burger čini pljeskavica od odležane govedine, brioche pecivo karamelizirano smeđim šećerom, gušćja jetra, grand marnier umak, karamelizirani luk u crnom vinu, rikola u stopostotnom balsamico octu, poseban sir odležan u pećini, cherry rajčice u vinegarette umaku od mandarina i kao šećer na kraju – rep jastoga
povezane vijesti
Burger je jedno od najpoznatijih jela brze hrane, široko rasprostranjene u svijetu. To naočigled jednostavno jelo koje korijene vuče iz njemačkog grada Hamburga, jednako vole i stari i mladi, a dostupno je doslovno na svakom koraku. Cijene burgera variraju ovisno o korištenim sastojcima te načinu pripreme, a većinom se kreću od 30 do 90 kuna. No u Hrvatskoj, dvadesetak minuta od Zadra, na otoku Viru može se pronaći burger čija cijena ide i preko nevjerojatnih – tisuću kuna.
– Naš Opulence burger košta 1.250 kuna, 166 eura, i riječ je o najskupljem burgeru ne samo u Hrvatskoj, već u srednjoj Europi, govori na početku razgovora ambiciozni 26-godišnji Ante Bašić, vlasnik Kraken bara na otoku Viru i kreator »burger čuda« koji je u ponudu uveden početkom ljetne sezone.
– Ima li listića zlata ili tartufa u tom burgeru? – znatiželjno pitamo, pokušavajući pronaći valjan razlog za toliku cijenu.
– Nema, ali su sastojci zlata vrijedni, dodaje kroz smijeh simpatični vlasnik, koji je još prošle godine odlučio turistima ponuditi nešto novo i do tad neviđeno na otoku.
Kroz ovaj bar je ove sezone prošlo na stotine tisuća gostiju iz cijelog svijeta.
– Ideju sam dobio još kad sam krenuo otvarati objekt i htio sam biti drukčiji od drugih. Nisu me zanimale pizze, isti burgeri bez imalo mašte, već sam htio da našim gostima ovaj objekt ostane urezan u pamćenje. Prvo sam napravio bogatu kartu pića, a onda sam snage usmjerio na kreiranje jelovnika. Bazirao sam se na američki tip »barbecuea«, tj. u ponudu sam uveo krilca, rebarca te dvije vrste burgera, objašnjava ovaj mladi poduzetnik, po zanimanju arhitekt, kojem je ugostiteljstvo u krvi, s obzirom da njegova obitelj od 1980. godine na Viru ima restoran.
Odrezak za šest tisuća kn
Uz »paprenu« cijenu burgera, u Kraken baru se može isprobati A5 wagyu rib eye, a kilogram tog specijaliteta iznosi vrtoglavih šest tisuća kuna. Nakon što se najedete, sve možete zaliti viskijem, a čaša će vas koštati 2250 kuna. Prema najavama, dogodine će se moći probati i specijalni koktel kuće, koji će biti najskuplji u Hrvatskoj. |
Najljući burger
Kako dalje u razgovoru navodi, bar je otvoren prošle godine, a u ponudi su tad imali i burger za kojeg tvrdi da je bio najljući u Hrvatskoj.
– Korištenjem raznih umaka i papričica napravili smo ljuti burger, za koji tvrdim kako je bio najljući u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Prije konzumacije gosti su morali potpisati i izjavu o odricanju od odgovornosti te su osobnom iskaznicom morali potvrditi da imaju više od 18 godina, prepričava Ante, posebno ističući jednu nezgodu koja se dogodila prilikom degustiranja navedenog burgera.
– Jedna gošća nam je prošle godine prilikom isprobavanja ljutog burgera pala u nesvijest, a probala je samo dekoraciju na tanjuru. Samo hrabri su izdržali i pojeli ga do kraja, ističe moj sugovornik.
Nakon tog ekstremnog, gastronomskog pothvata, za ovu sezonu izabrao je za želudac nešto laganiju, ali za »džep« težu verziju glavnog jela kuće. Prema njegovim riječima, svaki drugi gost se, nakon što vidi jelovnik i cijenu od 1.250 kuna, kod konobara raspituje je l’ riječ o tiskarskoj pogrešci.
– Simpatično nam je kad nas gosti upozore na tiskarsku grešku, a kad im kažemo kako nije riječ o grešci, već se radi o redovitoj cijeni, malo se iznenade. Nitko ne može ni zamisliti koji se sve ekskluzivni sastojci nalaze u njemu i kakvi su specifični okusi povezani u cjelinu. Također, za pripremu su potrebne posebne kuharske tehnike i vještine, kaže mladi Viranin.
Sastojci iz cijelog svijeta
Burger treba naručiti barem dan ranije, s obzirom da je potrebno nekoliko sati predanog rada za njegovu pripremu.
– Burger sačinjava pljeskavica od odležane govedine, brioche pecivo karamelizirano smeđim šećerom, gušća jetra, grand marnier umak, karamelizirani luk u crnom vinu, rikola u stopostotnom balsamico octu, posebni sir odležan u pećini, cherry rajčice u vinegrette umaku od mandarina i kao šećer na kraju – rep jastoga, u jednom dahu će virski ugostitelj.
Sastojke nabavlja doslovno po cijelom svijetu.
– Sastojci su jako nezahvalni, s obzirom da se pokvare jako brzo, a i vodimo brigu o tome da budu svježi i kvalitetni. Pljeskavica se sastoji od dva odležana, vrhunska steaka, a koristimo i engleski sir, za koji smo morali dobiti posebne dozvole za uvoz. Također, u burgeru se nalazi i sir iz Italije, sličan gorgonzoli, strukture kao plastelin, koji ima blaži okus i sazrijeva u špilji. Rikola koju koristimo uzgaja se u idealnim uvjetima, uz UV svjetlo, a ona je naš domaći, lokalni proizvod iz Zadra, kao i cherry rajčice, pojašnjava nam Bašić.
Skupi burger će ostati u meniju i dogodine, ali s dvostruko većom cijenom, a razlog poskupljenja nije inflacija već nešto drugo.
– Cijena će iduće sezone ići sto posto gore, a sav iznos od prodaje ćemo donirati u humanitarne svrhe. Tim potezom želimo pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja, koje sebi ne mogu priuštiti takav obrok, a opet će na neki način imati koristi od njegove prodaje, zaključuje Bašić.