
Snimio: Milivoj Milošek
Nakon tri dana iznimno napornog ocjenjivanja – trideset sudaca je moralo kušati čak 750 uzoraka od čega su 350 malvazije – iznimno smo zadovoljni. Ne samo kvalitetom vina već činjenicom da je ovo bio jedan od najvažnijih trenutaka ne samo mandata mog tima koji uskoro bilježi pune tri godine rada, već i čitave povijesti Vinistre kojoj ove godine imamo 31. izdanje. Kako smo i najavljivali, od ove godine prelazimo na sustav ocjenjivanja kakav provodi Decanter, a u tom je slučaju riječ o najprofesionalnijem sustavu na svijetu. Ocjene koje se donose nakon ovakvih kušanja su k tome višestruko potvrđene što im daje dodatnu težinu i značaj.

Ocjenjivanje vina, snimio: Milivoj Milošek

Ocjenjivanje vina, snimio: Milivoj Milošek
Istaknuo nam je to Luka Rossi, predsjednik Vinistre nakon što je u reprezentativnom porečkom hotelu Parentium Plava Laguna završilo ocjenjivanje vina koje će se ove godine u porečkoj dvorani Žatika moći kušati od 9. do 11. svibnja. Sam sustav ocjenjivanja pojasnila je pak britanska stručnjakinja Caroline Gilby, nositeljica najviše titule Master of Wine koja je i predvodila 30-člani stručni žiri.

Caroline Gilby
– Prednost i zanimljivost ocjenjivanja onako kako je to utemeljio Decanter ima tri faze, a specifičnost je i u tome da su ocjenjivači podijeljeni u skupine od šest članove te da je jedan od njih voditelj skupine. Prva je faza uobičajena, ocjenjivač kuša i ocjenjuje vina. Slijedi druga u koju idu samo uzorci koji su u prethodnoj fazi osvojili 89 ili više bodova, dakle najbolja vina. Treća faza je posebna po tome što se u njoj donose odluke o šampionima, ali tako da im prethodi iscrpni razgovor svih članova skupine. Ocjene dakle prolazu brojne “filtere” da bi se na kraju donosile suglasjem pa je razumljivo da su na taj način i točnije, pojasnila je Gilby koja u Poreč na ugledno mjesto voditeljice žirija dolazi već 11 godina. Svakako, njezino znanje, profesionalnost i predanost poslu direktno su utjecali i na porast kvalitete ocjenjivanja kao i na valorizaciju Vinistre kao jedne od najznačajnijih europskih vinskih smotri.
Uz istinsku mladost u svijetu ocjenjivanja vina – u Parentiumu smo susreli primjerice sommeliere Martinu Škarica kao i najmlađeg od braće Rossi, Filipa koji nisu krili svoje oduševljenje što se nalaze u skupini uglednih međunarodnih ocjenjivača te što će kroz Decanterov sustav i sami u svojim karijerama načiniti značajni iskorak – za razgovor smo zamolili Sandija Parisa, jednog od najiskusnijih, k tome i sommeliera koji je osobno kao dugogodišnji voditelj izobrazbe Hrvatskog sommelier kluba u taj posao uveo na desetke današnjih sommeliera.
– Iznimno zanimljivo je bilo raditi na ovaj način. Izbjegavaju se tako moguće zamke koje se neminovno pojavljuju kod klasičnog ocjenjivanja, a moram istaknuti da je faza međusobne konzultacije tima jako zanimljiva. Ono što je logična posljedica takvog modela ocjenjivanja, manji je broj najviše ocjenjenih vina. No, ističem nisu ove godine zbog toga pristigla vina lošija, nego je ocjenjivanje drugačije i strože. Naprosto, želimo poručiti da su sva odličja koja se sada dobiju na Vinistri jako značajna, da dolaze iz istog sustava kao one što ih dodjeljuje Decanter, naglasio je Paris.

Luka Rossi
Na kraju, vidno zadovoljni, Luka Rossi iznio je i komentar koji višeslojno oslikava procese što su on i njegov tim, dakako uz značajni suport prijašnjih predsjednika Vinistre kao i najuglednijih istarskih vinara, započeli u srpnju 2022. godine.
– Ovogodišnje ocjenjivanje je pokazalo da je odluka kretanja na najznačajnije europske vinske pozornice, koje uključuju i ponajbolje restorane Starog kontinenta, bila ne samo ispravna nego i dalekosežno značajna po pitanju razvoja naše vinske scene i njezinog ugleda. Odlučiti se za Decanter ocjenjivanje je jedna od najosjetljivijih faza jer ulazite u silno strogi sustav, S druge strane, ocjene koje on donosi su međunarodno relevantne, bez njih je teško doći do svega što sam istaknuo kao nama najvažnije. Veselim se Vinistri i posjetiteljima, sa zanimanjem želim čuti mišljenja vinara i vinskih stručnjaka, ali i svih kojima je vino jedna od radosti življenja, zaključio je Rossi.
Uz dosadašnje šampionske titule za mladu i odležanu malvaziju, mladi i odležani teran, mladi i odležani refošk, od ove godine tu su još dvije su nove: Muškat momjanski i Žlahtina.
Ovogodišnja 31. Vinistra održava se od 9. do 11. svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, a online ulaznice već su u prodaji po najpovoljnijoj cijeni do 21. travnja.