Snimio Mateo LEVAK
Skupu u Bonaviji je prvog dana imao na na rasporedu čitav niz pršutarskih radionica kao i okrugli stol o perspektivama širenja pršutarske proizvodnje
povezane vijesti
Od 14 pršuta koji su ušli u finale 9. Dana hrvatskog pršuta koje tradicionalno organizira Klaster Hrvatskog pršuta, a što se po prvi put održavaju u Rijeci, šampionsku titulu s 94,4 boda osvojio je dalmatinski pršut Smjeli.
Riječ je o pršutani iz Dugopolja na čijem se čelu nalazi Vlado Prančić, jedan od najtrofejnijih hrvatskih pršutara uopće.
– Uz čestitke najboljima, posebno bih istaknuo ustrajnost svih članova Klastera hrvatskog pršuta na očuvanju kontinuiteta manifestacije.
Istaknuo bih svakako i sinergiju s turizmom koji je jako važan generator prodaje naših proizvoda. Ukupna prodaja pršuta u Hrvatskoj je milijun komada, domaća proizvodnja svega polovicu od te brojke.
Jasno je stoga da prostora za rast ima, mada nas u ovom trenutku potencijalno brine i mogući pad prodaje uzrokovan rastom cijena krajnjeg proizvoda kojeg je prouzročio jednak takav proces kod svih ulaznih komponenti, od sirovine do energije.
S druge strane, jako je dobar podatak da jačamo izvoz širenjem na EU tržišta što također povećava troškove, od onih za marketing do osmišljavanja pakiranja, no uvjereni smo da će izlazak na tržište Unije ponajprije amortizirati opasnost poskupljenja, ali i pomoći povećanju proizvodnje, istaknuo je u uvodnom govoru Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta čestitavši članovima i 10. godišnjicu rada.
FINALE
Šampion Dana 94,4 Smjeli – dalmatinski pršut Zlatne medalje 94 Lukin – dalmatinski pršut 93,6 Belcom – drniški pršut 93 Jelenić – istarski pršut 92,4 Belcro – drniški pršut 92,2 Buršić – istarski pršut 91,8 Dujmović – istarski pršut 91,6 Voštane – dalmatinski pršut 91 Pisinium – istarski pršut 90,4 Maran – drniški pršut Srebrne medalje 88,9 Kulina Nova Sela – dalmatinski pršut 89,6 Žužić – krčki pršut 86,4 Barić opskrba – dalmatinski pršut 85,4 MI Pivac – dalmatinski pršut Posebna priznanja za razvoj proizvodnje i očuvanje tradicije Nevenka Hreljak Pisinium – istarski pršut Vjekoslav Žužić – krčki pršut |
Skupu u Bonaviji koji je prvog dana imao na na rasporedu čitav niz pršutarskih radionica kao i okrugli stol o perspektivama širenja pršutarske proizvodnje, prigodnim su govorima pozdravili i domaćini, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke kao i primorsko-goranski dožupan Petar Mamula, potom izaslanik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića, dok je kao gost stigao Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.
Jedan od konstruktivnijih govora na Danima pršuta imao je pak Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
– Lani smo imali rekordni deficit u razmjeni poljoprivredne proizvodnje, ali i 34 milijuna eura suficita zahvaljujući izvozu mesoprerađivačke industrije.
Samo izvoz pršuta bio je šest posto veći, a osvrnemo li se desetak ili nešto više godina unatrag, izvoz te hrvatske delicije sve traženije u svijetu bio je 5 do 6 puta veći, zaključio je Kovačević.
Kao posebnog gosta, organizatorica i voditeljica Dana hrvatskih pršuta Alma Radoš pozdravila je Jovana Kaluđerovića, predsjednika Klastera Crnogorski pršut dok je riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo kako je organizacija događanja sličnih Danima hrvatskog pršuta smjer kojim će se Rijeka i u budućnosti kretati kako bi nastavila rast svog turističkog proizvoda.
Ujedno, zajedno s organizatorima, pozvao je Riječane i goste Rijeke da u subotu od 8 do 15 sati na Korzu posjete izložbeni dio Dana te da i sami kušaju najbolje hrvatske pršute.